tisdag 31 maj 2011

eLearningeuropa


eLearningeuropa är precis det som namnet antyder. Ett EU projekt med fokus på e-lärande och där både praktiknära fall blandas med forskning. Nu har man lanserat en ny sida och med den också en TV-kanal (undrar varför det heter TV?). I vilket fall är hela projektet värt att besöka samt följa deras utveckling och det vore roligt om vi i högre grad kunde få fler inspel från Sverige på eLearningeuropa. Se också deras sida eLearning papers.

måndag 30 maj 2011

Lite mer socialt kan det klart bli

Ni har sett andra och säkert själva taggat någon person i Facebook eller själva blivit taggade (dvs. att ditt ansikte har kopplats samman med ditt namn, eller kanske har ditt namn i olyckliga fall blivit kopplade till fel person, har hänt mig i alla fall). Men visst borde man kunna tagga mer och kanske också under friare former. Detta har man på Thinglink funderat på och utvecklat en funktion som man kan lägga in i sin blogg. Detta innebär att du kan tagga en bild och de föremål som finns på den såväl som att andra också kan få tagga bilder på din blogg.

Hur kul kan det vara kan man fråga sig...för egen del ser jag många inte minst pedagogiska möjligheter här och frågan om kollaborativt lärande tar sig nya dimensioner.

Nedan har jag en bild på en cykel...kanske inte så spännande i sig men vi har möjlighet att fylla bilden med så mycket mer information där vi annars varit tvungna att beskriva en bild med text eller pilar för att få det hela mer begripligt. Ni får gärna själva fylla bilden med information...välkomna.


En sak är synd bara, och det är att man är tvungen att publicera sitt blogginlägg innan man kan börja att tagga bilden.

fredag 27 maj 2011

Är läsplattan bara en parantes i utvecklingen?

vi visste att det skulle komma frågan var bara när? Nu är det tydligen möjligt att skapa digitala papper eller vad man nu ska kalla det. Denna skärm kan rullas ihop och rullas upp igen 25 000 gånger och upplösningen ligger på 800x600. Det är företaget Polymer Vision som ligger bakom denna innovation och frågan är hur utvecklingen nu kommer att se ut, kanske får vi två parallella där ett går åt skrivplattor men appar och det andra helt åt själva läsande i nya former av "papper". Just när man trodde att man hade koll på läget så kastas det om igen...så roligt.

Prezi är bara ett annat P för Powerpoint

De bästa föreläsningar och dragningar jag varit på är de som inte är fyllda av ord, eller som snurrar tills man blir yr. De bästa är de som kanske inte ens har någon powerpoint eller keynote presentation. Jag använder själv olika presentationsverktyg och har gjort under många år men märker allt mer att "less is more", att om vi inte lyckas förmå att få det man säger att skapa intryck så blir det inte mycket bättre med att understryka det man försöker säga med en text. Vi måste komma ett steg längre och fundera över den djupa innebörden i det vi vill säga.

CC 2.0 by geek&poke

Jag har skrivit om detta förut men tydligt är många gånger att våra presentationer låser oss i tanken och skapar inte kreativa miljöer som tillåter oss att gå utanför våra tankar med föreläsningen, eller ännu värre, vi missar målet just på grund av denna låsning. 

Prezi har många fastnat för just för att den inte är lika statisk som t.ex. Powerpoint, men det är en illusion. Prezi gör inget annat än låser oss i tanken ännu en gång, för den som lyssnar kan det kännas fräscht första gången man ser det men efter en tio Prezi-presentationer så är det inget som på något sätt skapar större förståelse för det som föreläsaren vill lyfta fram.

Frågan man då ställer sig är...jamen hur ska vi då göra? Vad är nyckeln till att lyckas med en presentation? Jag tror att det är att våga släppa dessa och plocka fram det man behöver just när man behöver det, detta baseras på den publik man har och en förtrogenhet inom ämnet. Att plocka fram just det exemplet som behövs för att besvara frågan framstår kanske som att trolla fram kaninen ur hatten, men poängen med detta är att visa på att internet som medium har variation och är en god källa att ösa ur. Även det att visa att vi faktiskt inte kan nyttja internet till det ena eller det andra är en lika viktig kunskap. Om man som lärare är förtrogen inom sitt ämne så gäller det också att vara förtrogen om sitt ämne även på nätet, det tar tid...lång tid och många sena kvällar, men det är värt det, det gör oss till experter inom våra ämnesområden och får oss samtidigt att inse att världen och mitt ämne förändras hela tiden och alltjämt.

torsdag 26 maj 2011

Är vi vänner av (o)ordningen?

CC by geek&poke 2.0
Det författas, skapas nya innovativa lösningar och samarbetas i en omfattning vi inte kan uppskatta, men mycket händer. Vi skapar och delar Google dokument och skapar nya kollaborativa ytor i form av Wikis och Ning-grupper. Jag kan dock ibland fundera över alla dessa kollaborativa samarbeten och resultat som tas fram. Om man följer Twitterflödet så skapas än det ena, än det andra projektet och initiativet. Såg en grupp på Facebook som skapats för att tipsa om iPad-appar för förskolan och skolan samtidigt som det redan finns en liknande grupp på Diigo som heter appar för skolan/förskolan. bra med olika initiativ, inget snack om saken men mindre bra då vi inte lyckas att finna sätt att arbeta tillsammans, eller mer intressant kanske, vi lyckas inte (eller ids inte) ta reda på om något redan finns. Här har vi ett stort problem som bara blir större. Vi har flera sidor med öppna digitala lärresurser (OER) och innehållen är av varierande kvalitet. Om vi inte på ett tydligare sätt försöker att knyta ihop projekten så riskerar de att splittra oss.

Vän av (o)ordningen säger väl att detta är ju just vad internet handlar om, olika initiativ och miljöer som skapas och försvinner och så ska det se ut på nätet. Det är ett argument som jag inte sällan hör och tror inte att det är sant bara för att det sägs ofta eller för att en del fortfarande menar att internet skall fungera som en anarkistisk verksamhet. Den digitala anarkin är mer eller mindre död och om vi som arbetar med skolutvecklingsfrågor hänvisar till sådan argumentation så hamnar vi fel. Vi kan inte heller skapa nya mötesplatser utan att ta vara på det som redan gjorts, då hamnar vi definitivt i ett ineffektivt och bakåtsträvande arbetssätt. Bara för att det är mycket är det inte bra utan vi kan skapa vilka grupper vi vill och fylla dem med t.ex. en massa förslag på appar, men om vi inte analyserar innehållet kommer gruppen att försvinna, för den blev inte mycket mer än yta. Om vi istället tog oss tid och kanske arbetade med en app samtidigt som vi studerade våra elever som arbetar med just denna lösning samt också dokumenterade effekterna med denna lösning så kan det bli intressant. Inom IT och lärande har det ofta blivit ett hoppande från den ena till den andra lösningen eller datorn i jakt efter att finna skatten vid regnbågens ände, men om vi inte stannar upp så upptäcker vi troligtvis alla de skatter som redan finns runtomkring oss.

onsdag 25 maj 2011

Mediebarn.se-ny informativ sida

Vi är många som tagit del av Medierådets rapporter om unga och medier och småungar och medier. Dessa är läsvärda men ibland kan det vara svårt att få en samlad bild över läget. Därför är det glädjande att se att Medierådet har skapat en särskild sida där informationen blir mycket mer överskådlig i sajten Mediebarn-en sajt för vuxna om barns och ungas datorvanor. Jag kunde knappt slita mig från den i natt då jag fick ett tips från Skolväskan om denna sida, för här fanns så mycket att läsa, eller jag har läst det tidigare men inte på detta sätt. Bra jobbat vill jag bara säga till Statens Medieråd.



EU-förslag om förbud att nyttja Wifi och mobiltelefoner i skolan

AttributionShare Alike Some rights reserved by osde8info
Kanske är det en storm i ett vattenglas och kanske blir det inget allas av förslaget från ett av EUs rådgivande organ "Utskottet för miljö, jordbruk och lokala regionala frågor" inom Europeiska parlamentariska församlingen (EPA). Rapporten som går under namnet "Den potentiella faran med elektromagetiska fält och dess inverkan på miljön"rekommenderar att skapa nya gränser för elektromagnetiska utsläppsnivåer. Detta skulle kunna innebära förbud mot att wifi-nätverk (dvs trådlösa nätverk) och mobiltelefoner i t.ex. skolan. Man skriver i rapporten om att det är viktigt att skydda barnen från strålning inte minst i skolan. I rapporten uttrycker man även oro för så kallade baby-vakter som även de ofta har koppling till wifi-nätverk. EPA har inte åberopat någon grund för förbud utan föreslagit det som en försiktighetsåtgärd i väntan på vetenskapliga och kliniska bevis för att undvika höga hälso- och ekonomiska kostnader.

Det är på intet sätt säkert att detta går igenom och det går stick i stäv med EUs ambition om digital kompetens hos dagens unga. Däremot kommer det säkert att bli en debatt om detta på ett eller annat sätt.

måndag 23 maj 2011

"Alla tycker samma"

Jag har funderat mycket över konferensen Framtidens Lärande som rundade av förra arbetsveckan. I Twitterströmmen som går under hashtaggen #framlar kan den som vill följa eftertankens strömmar om konferensen. Det är alltid bra att låta intrycken vila några dagar, för många är konferenser mer eller mindre ett lyckorus där man får var i en miljö som man trivs i, det är ju just därför man valt att var med på just den ena eller den andra konferensen. De flesta som deltog på Framtidens Lärande var där för att de redan är initierade eller arbetar med IT och lärande, vi är del av den esoteriska kunskapen som några få är förunnade. Man är där för att se om det kommit någon ny teknik eller några nya lösningar som kanske kan "boosta" upp lärandet ytterligare lite. Vi är just där för att vi mer eller mindre tycker samma, dvs. att detta med IT i skolan är bra. Jag tillhör också dem...missförstå mig rätt...men jag kan inte låta bli att fundera över om vi inte snarare skapar nya barriärer mellan oss som redan sett fördelar med sociala medier, nya och mer effektiva enheter och snabba möten och de som gärna ser att världen var lite mer förr än idag.


Där går vi alla med våra "paddor" och bärbara enheter och sneglar lite på den andre som alltid verkar göra något mer spännande än vad jag lyckats klura ut. Där försöker vi att koppla upp oss på det trådlösa öppna nätverket som redan innan konferensen tydligen på eget bevåg valt att vägra konferensdeltagarna att ha en god uppkoppling. Där i raden av alla smartboards letar vi efter "den djupa insikten om framtidens lärande" (det stod så i en monter) och kanske får någon korn på just dessa insikter. Istället upptäcker jag att man i vissa sociala sammanhang mer eller mindre bråkar om huruvida det ena eller det andra företagets hårdvaruprodukter är bättre än konkurrentens vilket sällan är särskilt intressant annat än för de mest rabiata förespråkarna oavsett märke.

Åter till insikterna...eller snarare verkstaden. Jag önskar att alla som kom hem från konferensen tog och funderade ut vad jag skulle kunna bidraga med eller kanske utveckla en pedagogisk tanke som sedan kom alla till gagn men mest önskar jag att vi lyckas kommunicera det som är bra så att alla inom skolsektorn förstår vad som är bra med IT och lärande...samt förstår vad som inte alls är bra eller leder till pedagogisk utveckling och kunskapsbildning. Det borde nästan vara obligatoriskt för alla deltagare att komma upp med en idé eller analys av det man varit med om under konferensen. Det får inte bara stanna med några trevliga dagar utan det måste till analys, kritik, forskning och utvärdering kombinerat med utveckling, innovation och god retorik. Då går vi framåt i utvecklingen och slutar inte med att "alla tycker samma" som en god vän och rektor uttryckte det under fredagen.

Spotify på webben-Spotify On The web

Gillar man musik så vill man alltid ha den tillgänglig och för många är Spotify en musiklivlina. Särskilt i skolorna kanske där man inte alla gånger får eller kan ladda ned Spotifyklienten till datorn (det brukar IT-avdelningen se till). Dessutom kommer nu datorer där tanken är att man ska ha allting tillgängligt via "molnet" vilket är svårt om man behöver en klient. Men nu är det möjligt att komma åt Spotify via en webbläsare (förutsatt att man har ett premium-konto). Lösningen är inte Spotifys egen utan skapad av Holländaren Emiel Mois. Därför är det osäkert hur länge denna lösning kommer att finnas kvar, men säkert är att Spotify kommer att ta fram en webbläsarlösning, det måste de i takt med att allt finns tillgängligt i molnet.

Spotify on The Web


fredag 20 maj 2011

Domedag den 21 maj 2011

Det bör noteras att vi bara har några timmar kvar innan det är dags för domens dag, åtminstone om man vill tro den amerikanske ingenjören Harold Camping som under många år sänt kristna radiosändningar  i USA under lång tid. Enligt honom så påbörjas apokalypsen imorgon den 21a maj klockan 18.00. Varför Camping är säker på detta bygger på att apokalypsen skall påbörjas 7000 år efter det att Noa seglade ut med arken. Enligt Campings beräkningar så skedde det alltså för 7000 år sedan i morgon och det kommer då att börja med stora jordskalv. Till historien hör att Camping förutspådde att jorden skulle gå under även den 21 maj 1994 vilket tydligen inte var helt korrekt.

Det är inte på något vis första gången som kristna förutspår jordens undergång utan det finns en mängd olika förutsägelser som inte slagit in, se t.ex. denna lista. Vi ser också tanken om jordens undergång enligt Maya-kalendern och den är kanske den mer kända, se t.ex denna sida. Samtliga religioner, eller snarare, enskilda personer som tillhör en eller annan religion har alltid och kommer alltid att fortsätta att ta fram nya datum. Det är dock lite vanskligt att satsa på bestämda datum då det blir rätt snart uppenbart att det inte stämde så länge jorden består efter det att bäst före datum har utgått. Jehovas Vittnen har vid flera tillfällen förutspått domedagen, t.ex. 1874, 1878, 1881, 1910, 1914, 1915, 1918 (visserligen var det intressant med 1914 med tanke på att första världskriget påbörjades)

I vilket fall så får vi avvakta morgondagen och kanske leva vidare i det gamla ordspråket..."människan spår men Gud rår", jag klipper in ett reportage från CNN om morgondagens förutsägelse:

Backchannel in absurdum

Har varit med på konferensen Framtidens Lärande arrangerad av bland andra Datorn i Utbildningen. Det var en mycket intressant tillställning som får mig att fundera mycket. Jag har svårt att sätta ord på mina tankar då det är mycket som förbryllar mig och jag vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja. Jag börjar med ett nedslag, fler kommer under dagarna.

TodaysMeet Backchannel
1400 personer samlades i vilket fall i Nacka, där finns pedagoger, forskare, kommunchefer i en salig blandning och där medverkar vi både online och offline. De stora föredragningarna höll varierande nivå medan jag kallt måste konstatera att den sk. backchannel höll en mycket låg nivå. Kristina Alexandersson tar upp detta problem mer ingående i sin blogg och funderar över konferenssamordnarnas ansvar för att man tillåter att ett samtal pågår i bakgrunden när någon föreläser. Jag anser inte att detta är något som anordnarna skall belastas för, däremot är det upp till var och en att ta ansvar för sina inlägg och förstå i vilken situation man befinner sig i. Om vi här ska rikta oss till framtidens lärande och lärare så ser läget mörkt ut med tanke på den sandlådedebatt som vi fått bevittna online. Jag antar att många med mig valde att inte ge sig in i todaysmeet.com/framlar just på grund av detta. Ungefär samma debatt utspelade sig på Twitter och jag tror att konferensen vid nästa tillfälle kommer avstå från att ha offentlig backchannel. När man skriver på den offentliga skärmen om föreläsaren som just talar följande: "Är detta framtidens föreläsare?" så funderar jag, är det här framtidens lärare?

Om vi vill få till en nyanserad bild av hur skola och IT skall utvecklas så får vi nog fundera över våra egna offentliga handlingar. Mest intressant är det när elever går in i backchannel-kanalerna med en stilla önskan: "Ni låter som små elever på Twitter, Ni får skärpa er! Säger en Vittraelev" Ridå!

onsdag 18 maj 2011

Horizon Report K-12 2011 ute nu

Horizon Report K-12 2011
Horizon Report är en årligen återkommande beskrivning av vad som är trender inom lärande och IT, denna ges ut av New Media Consortium (NMC) och bygger på ett stort antal namnkunniga "experter" som visar på vilken utveckling vi får inom området inom de närmsta åren. Nu har alltså rapporten som berör förskola till gymnasium lanserats, dock inte helt officiellt vad jag förstår. Rapporten kan laddas ned på denna adress. Läs den och se vad som eventuellt ligger framför oss.

NMC sammanfattar rapporten med följande:

The NMC Horizon Report: 2011 K-12 Edition examines emerging technologies for their potential impact on and use in teaching, learning, and creative expression within the environment of pre-college education.

Några nedslag av vad man kommer fram till nedan:

  1. The abundance of resources and relationships made easily accessible via the Internet is increasingly challenging us to revisit our roles as educators.
  2. As IT support becomes more and more decentralized, the technologies we use are increasingly based not on school servers, but in the cloud. 
  3. Technology continues to profoundly affect the way we work, collaborate, communicate, and succeed.
  4. People expect to be able to work, learn, and study whenever and wherever they want to
  5. The perceived value of innovation and creativity is increasing.

När det gäller vilka teknologier som bör bevakas lyfts bland andra följande fram: Cloud Computing, Mobiler, Spelbaserat lärande, Öppna digitala lärresruser och innehåll, personliga lärmiljöer.

tisdag 17 maj 2011

Det tar bara en generation

I vår mycket snabba utveckling av IT och nu IT i skolan till stöd för pedagogisk utveckling så sker mycket, många skolor och pedagoger önskar snabb utveckling allt i syfte att skapa pedagogiska miljöer som driver lärande och kvalitetsarbetet framåt. Men det finns goda skäl till att fundera och utvärdera det vi håller på, inte minst måste vi alltid, och jag understryker med emfas...alltid, våga erkänna och avbryta sådant som leder oss fel. Jag skall i slutet av veckan besöka konferensen framtidens lärande och kommer där att klart hela tiden att fundera över huruvida det jag hör och ser kommer att vara en del i av vår framtid. Jag låter kanske väl skeptiskt men det är mitt jobb och det är allas jobb som befinner sig inom skolsektorn.

Jag tror att IT till stor del kan utveckla skolan, men samtidigt ser jag lite oroande tendenser. Vi har en generations som växer fram och som läser mer än någonsin men vi läser helt klart annorlunda nuförtiden. Göteborgs Universitet publicerade för någon vecka sedan en forskningsrapport som visade att läsförmågan har minskat i Sverige såväl som i USA och man ser koppling till det faktum att många unga inte läser böcker på fritiden i samma utsträckning och läsandet har ersatts av olika former av nätaktiviteter. Detta är något som vi måste ta till oss och fundera över vad det kan innebära för vår nästa generation. En del som uttalar sig om framtidens kompetenser talar som om att detta inte är något problem utan i framtiden kommer andra färdigheter att efterfrågas. Detta är ett uttalande som jag känner mig främmande inför, vist kommer vårt samhälle att efterfråga nya kompetenser men om vi inte kan luta oss tillbaka mot gamla erfarenheter eller beprövad praxis så får vi problem.  Vi kan inte tro att vi enbart genom att lite snabbt Googla oss fram till information bygger en stabil framtid, vi kan inte heller enbart förlita oss till att kollaborativa nätverk kan lösa alla problem.

Professor Lawrence Lessig sa vid sin keynote Free Culture år 2002 följande "Creativity and innovation always builds on the past" vilket är sant (Å andra sidan så fortsätter Lessig med att säga att "The Past always tries to control the creativity that builds upon it" och det är också sant men en annan historia som inte tas upp här). Vi står på "jättars axlar" och ser lite längre men vi hade inte sett lika långt om vi inte står där vi står. Om vi inte fortsätter och bygger på kunskapens grund så kommer vi att stå ostadigt framöver. För att kunna ta del av en längre forskningsrapport måste vi kunna läsa längre texter samt förstå dem och läsandet som vi känner det sedan förut är viktigt, vi kan inte endast läsa fragmentariskt.

Men det handlar inte bara om läsande utan det handlar om fler områden och även det språkbruk som ibland hörs inom IT-pedagogevangelistkören. Jag lyssnade för en tid sedan på en föreläsare som har kopplingar till ett IT-företag (som jag inte får nämna i denna blogg för då blir de sura) som talade om skolans nödvändiga IT-utveckling. I början av föreläsningen så frågade han oss som lyssnade vilka kompetenser/förmågor som är viktiga för framtiden. Många goda svar kom från åhörarna men vad jag funderade över är var begreppet kunskap försvann någonstans? I föreläsningen nämns inte kunskapsbegreppet utan för mig låter det som att skolan skall bidraga med att forma en ny generation som helt och hållet är producerad till att möta företagens behov. En skrämmande tanke. Skolan är primärt inte till för att förse företag med arbetskraft utan skolan skall tillse att vi får självständigt tänkande individer som är kritiska, självgående, innovativa, fyllda med kunskap och med ett brinnande intresse av att få veta mer och djupare.

Om vi försöker att ändra på skolan uppdrag och med IT driver den utvecklingen så kan satsningen "hälsa hem", det kommer aldrig att bli trovärdigt och det tar endast en förlorad generation för att försätta vår egen nation och kunskapssamhället i kris. Jag kanske låter kritisk men det är jag gärna...IT skall in i skolan för att höja kvaliteten i undervisningen, inte för att IT ger sken av att vara progressivt när det inte är det bara för att det är ny teknik. Att vara pedagog är ett jobb, att vara en god pedagog är en konst, att vara en lysande pedagog är få förunnade och det spelar ingen roll vilken fantastisk utrustning som denne pedagog har till hands, denna pedagog finner ändå sätt att sprida och kunskap hos var och en som lyssnar till honom/henne.

Våra behov av översikt

I takt med att våra nätverk växer och att vi lever i ett snabbt accelererande informationssamhälle måste vi också skapa förutsättningar för att förstå de olika sammanhang vi befinner oss i. Jag började att fundera på detta efter det att jag laddat ned iPad-appen Planetery som visualiserar musiken på enheten med att låta artisten vara den stora solen och planeterna runtomkring är albumen och de kometer eller planeter som snurrar runt albumet är låtarna. Det hela kanske vid första anblick ser ut som en cool mediespelare men det är något mer, det är ett sätt att visualisera dels musiken på enheten men också ett sätt att skapa förståelse relationer emellan.
Planetery

När vi t.ex. ska skapa oss en bild över hur mina vänner på Facebook står i relation med varandra är det inte alldeles enkelt, Facebook är helt enkelt inte utvecklat på det sättet. Däremot är det möjligt att kunna få en relativt god överblick över mina vänners relationer med varandra genom att gå in på sidan Facebook Mutual Friend Network Visualization och där få en enkel bild över vilka vänner som är kopplade till varandra.

Bild över min vän Joachims relation till mina andra vänner på FB
Varför är detta viktigt? Kanske är det inte viktigt att se vilka Facebook-vänner som är kopplade till varandra men ur ett större perspektiv behöver vi få vår omvärld visualiserad då våra traditionella medier och bilder inte riktigt räcker till. Visst kan vi visualisera Twitter och andra sociala medier, men hur gör vi för att visualisera historia eller matematiska företeelser på ett sätt som gör att det blir begripligt. Här är jag övertygad om att informationssamhället kan bidraga mycket och skapa nya sätt att finna samband och relationer. Visualiseringsmodeller har alltid funnits inom IT-sektorn men jag vill gärna att den på ett mer pedagogiskt sätt anpassas till skolan och med det också oss vanliga människor som inte är helt inne i API-gränssnitt mm.



måndag 16 maj 2011

Skolan i molnet

CC by Librarian by Day 
Idag så sker mycket av det vi gör på internet i det som populärt kallas för "molnet" eller cloud computing. Googles tjänster såväl som Microsoft satsning på Office 365 är exempel på molntjänster, dvs tjänster som inte ligger på kommuners eller organisationers egna servrar. Ett gott alternativ för de som vill slippa att själva administrera och eller bekosta egen hårdvara. Flera kommuner är nu mycket intresserade av att finna kostnadseffektiva lösningar samt slippa ifrån administrationen med att installera olika program i de enskilda datorerna. Molnet i dator kommer snart att göra sitt stora intåg särskilt nu när Google annonserat sin första dator som enbart är kopplad mot molntjänster på nätet. Tanken är att datorn snabbt ska starta upp och när man sedan är uppkopplad så är det bara att nå all information som finns lagrad på nätet.

En god idé men samtidigt bör vi fundera över om vi kan lägga skolans verksamhet helt i molnet? I förra veckan kunde jag inte uppdatera min blogg på grund av att Google hade problem med blogger och detta pågick under ett par dagar, för egen del så fungerar det att vänta några dagar men verksamhetskritisk undervisning får inte ligga nere ens några timmar. Detta sker dock från och till och kommer att ske framöver också. Felkällorna är många, om det inte är tjänsten i molnet i sig som krånglar så kanske det lokala nätverket strular vilket skapar samma situation. Detta innebär att de som överväger att lägga sin skolverksamhet i molnet också måste ha alternativ när tekniken motarbetar oss. Kortare tider fungerar men värre är när avbrotten blir allt för långa. Ett sådant exempel ser vi t.ex. i Playstation Network (PSN) som har legat nere i mer än en månad (idag så börjar Sony att släppa in användare igen). Användare och spelare från hela världen har under en månads tid skrikit efter tillträde till PSN och i Twitterflödet så har många uttryckt stor sorg över att inte kunna spela mot varandra. Nu är inte PSN en molntjänst men det visar  på hur beroende vi är av att tjänster fungerar. Om vi som liknelse skulle få våra ordredigerare som Word eller Google Dokument otillgängliga under en månad så skulle det bi mer eller mindre panik. Vi är så beroende av våra IT-miljöer så att vi idag inte klarar oss utan dem...om vi då ska bygga en skolmiljö där vi integrerar verktyg i molnet så måste vi fundera över vad vi gör när något fallerar, för det kommer det att göra. 

onsdag 11 maj 2011

En lite annorlunda skolrelaterad integritetsfråga

En inte alldeles ovanlig syn där samtliga epost-adresser exponeras
Vi talar mycket inom skolan om att se till att våra barn skyddas och att tillstånd skall finnas från föräldrar att t.ex. våra barns namn och/eller bilder publiceras på olika webbsidor. Ytterligare arbetar skolan med att tillse att eleverna skyddas så att icke behöriga kommer åt information på lärplattformar eller andra lärmiljö/administrativa ytor. Läsare i denna blogg börjar nog ana var jag är på väg i mitt resonemang och att frågan om vem och vad som skall publiceras i olika sammanhang kanske inte bara är en fråga för föräldrar att hantera utan måste också vara en fråga som faktisk barnen har något att säga till om. Men det är inte där jag vill landa i detta inlägg, snarare är det en annan integritetsfråga som jag ofta funderat över och som jag tror så många av oss som föräldrar till elever drabbas av varje vecka.

Det handlar om e-postutskick som sänds från klasslärare för att informera om läxor, studiedagar mm. till elevernas föräldrar. Jag ser allt som oftast att man tar alla epostadresser och sänder sk. gruppmail vilket i sig är bra (information via mail är alltid bra). Mindre bra är ofta exponeras samtliga namn och epostadresser så att vi alla kan se vilka våra elevers föräldrar e-postadresser är.

Detta kan förefalla vara ett litet problem men jag anser att det inte är min ensak att få kännedom om vad andras föräldrar arbetar med, jag är kopplad till mina barns skola enbart som förälder, inte för att jag jobbar på den ena eller andra arbetsplatsen. Detta är viktigt anser jag för vi gör oss ofta bilder av andra när vi vet lite mer om vad folk sysslar med, en alldeles felaktig slutsats visserligen men ändå ett faktum. ett enkelt sätt att lösa detta är att lärarna skickar samtliga mail som hemlig kopia vilket innebär att jag endast ser avsändarens e-postadress samt min egen.

Jag är emot att våra e-postadresser sänds ut helt godtycklig och exponeras inför andra och det är inte alldeles säkert att jag vill att andra föräldrar ska kunna ta kontakt med mig via e-post alla gånger, det kan finnas flera skäl till att motsätta sig detta.

En liten uppmaning...ha en liten kortkurs för era kollegor om hur man använder Bcc-funktionen eller dold adress/hemlig kopia, eller så får jag lägga upp en film som beskriver detta?

tisdag 10 maj 2011

Stulen kamera? Kanske kan nätet hjälpa dig

Idag har jag lite brått och hinner inte skriva det inlägg som jag egentligen vill sitta och fila på, däremot kan det vara intressant att ta del av sidan Stolencamerafinder som gör det möjligt att ta reda på vem som lägger upp bilder på nätet med foton tagna med min stulna kamera. En mycket intressant idé, tyvärr har inte denna tjänst stöd för några mobiltelefoner men vi får hoppas att det bara är en tidsfråga. Om du funderar över vilka kameror som stöds finns en lista över dessa under supported cameras. Det bästa är ju om kameran inte alls blir stulen men om olyckan är framme så kan det vara en idé att testa tjänsten.

måndag 9 maj 2011

Framtidens lärande är redan här...eller inte

Jag ska på konferens om en liten vecka. Stiftelsen Datorn i Utbildning (DiU) anordnar konferensen Framtidens lärande - är här och nu. Jag ser fram mot att få delta på denna konferens för att ta del av vad framtiden har att erbjuda och än mer intressant blir det att få reda på hur framtiden på något märkligt sätt redan tagit sig till vår nutid. Jag låter väl kanske väl skeptisk och jag förstår absolut rubriceringen av konferensen men det finns viss fara i att använda sig av begrepp som visserligen är fräscha och ger en positiva illusioner av att visa på framtiden. Begreppet framtiden är bedrägligt för ordet ger oss förhoppning om något som är bättre än nutiden även om "framtiden" aldrig kan garantera det. Vår tro och innerliga önskan är att framtiden ska vara bättre, vackrare, mer effektiv, kvalitativ eller i konferensen förhoppning, något som skapar en bättre skola.

Frågan är också vem som anser att vi nu är i framtiden? Är det vi som är lite äldre som inte förrän nu kanske fattat den omvälvning som pågår inom ungdomskulturen med alternativa kunskapskällor som menar att detta är framtiden? Min dotter går i en skola där hennes klass är med i "Framtidens klassrum". När jag frågade henne vad det innebär så suckade hon och sa att det snarare kändes som "nutidens" klassrum. Framtiden är aldrig här...framtiden är höljd i dunkel och kommer så att förbli. Däremot kan det för en del förefalla att man mer eller mindre hamnat in i framtiden då man fascineras av allt som är möjligt att göra med digital teknik idag...men det är knappast framtiden.

Orden lockar, framtiden lockar och där finns retoriska vinster att göra för att snabbt skapa positiva konnationer, men framtiden är på intet sätt ett säkert kort för att skapa bättre pedagogiska miljöer eller elevresultat. Det är vår nutid som gäller och framtidens lärande handlar inte om något annat än dagens lärande...men även det är oerhört intressant för där sker som mycket spännande idag. Därför ska det bli intressant att vara med på konferensen...inte för framtiden...utan för nutiden för det är ju där vi lever och ingen annanstans.

Den alltid lika intressant Sven-Eric Liedman nämner detta om framtiden lite kort i nedanstående korta film om samtiden.



fredag 6 maj 2011

Fredagsskoj - Teknik har alltid förundrat oss

Avslutar veckans bloggande med ännu ett utdrag från Eddie Izzard. Han beskriver hur det gick till när han lärde sig franska i skolan med hjälp av rullband.




torsdag 5 maj 2011

"Till och med en apa kan använda en Apple dator"

Just nu ligger på IDGs första sida nyheten om att varje elev och lärare vid Grafiskt Utbildningscenter i Uppsala kommer att få en iPad för att nyttja i skolan. Detta  är första steget för skolan att i förlängningen helt lämna traditionella läromedel för att övergå till digitala sådana. Tanken skiljer sig inte mycket mot en-till-en datorer fast tidigare har fokus legat på bärbara datorer (laptops), nu tar alltså en skola ytterligare ett steg och vill nyttja iPad. För egen del anser jag inte att steget är särkilt långt mellan laptops och läs/skrivplattor och det man ständigt måste komma ihåg är att de som kommer att lyckas är de som har tydliga mål med sin undervisning och hur man på bästa sätt kan kommunicera sitt innehåll till eleverna och göra dem delaktiga i lärandet. De som har de bästa datorerna eller de senaste läsplattorna är inte vinnarna, utan det är endast och åter endast de som kan förstå samspelet i den pedagogiska miljön samt är skickliga pedagoger och ämneslärare. Det finns INGEN teknik som kan övertrumfa detta faktum och därför blir debatten se fel när man fokuserar på det ena eller det andra märket, den ena eller den andra funktionen...allt ligger i händerna på pedagogerna som kan leda eleverna fram till förståelse och kunskap. Allt ligger i händer på de lärare som inte har denna förmåga och på detta sätt inte uppnår de mål som finns för eleverna och ämnet.

Utifrån detta perspektiv är iPad i skolan för mig ingen problematik, problemet är snarare de föreställningar om vad tekniken kan åstadkomma i sig självt, detta framkommer inte minst om man läser inläggen på IDGs artikelsida som visar på så många enskilda individers syn på vad lärande är. Under tiden jag skrivit detta inlägg har det tillkommit ytterligare tio kommentarer där man på olika sätt upprörs över skolans satsning på iPad och där det första inlägget verkligen sätter ribban för hur många ser på när skolor faktiskt vill förändra:
Sverige inom IT har verkligen gått nerför, fixering hos allmänheten vid Apples produkter är sjuk i Sverige idag, inget annat land är så fixerat, Apple har blivit synonymt med svensson. 
Datorkunskaperna sjunker eftersom man inte lär människor grundläggande datorhantering, att låta folk använda Apple gör dom bara bekväma. 
Till och med en apa kan använda en Apple dator.
Många verkar tycka att när det är svårt...då är det kvalitet. Jag har hört det förut, inom utbildning inte minst. Jag tycker att det är ett mycket bra omdöme om en apa kan sköta en dator, då är det ju faktiskt möjligt för vem som helst att få del av den digitala världen...är det inte det vi vill?

Virtuella skrivbord=virtuella lärmiljöer?

Skärmdump av Glide
Jag har under en tid testat ett antal virtuella skrivbord och känner att dessa till stor del tilltalar mig som komplement eller ersättare till olika LMS (Learning Management System=Lärplattform, exv. Ping-Pong, IT´s Learning, Fronter och motsvarande) som idag finns i stort sett alla lärorganisationer. Jag är relativt övertygad om att LMSen går mot en säker död vilket kommer att bli kännbart för samtliga som nyttjar dessa idag. Orsaken till varför LMS kommer att försvinna är att de flesta företagen fortfarande lever i en förförståelse av skolan som en miljö där alla sitter i klassrum och dessutom är begränsade i dessa klassrum, därför är LMS många gånger uppbyggda på samma sätt...dvs icke anpassade för det nya samhället vi befinner oss i.

Nu är kanske inte virtuella skrivbord den optimala lösningen men det visar på lösningar som har sin plats i "molnet" och som ger en större helhet än ett LMS. En miljö som går att förändra men som samtidigt är lika enkel att förstå som ett skrivbord i datorn. Jag har testat bland annat Jolicloud och Glide OS4 som fungerar lite på olika sätt men gemensamt är att de är molntjänster där jag t.ex. med Jolicloud har ett system installerat i min MiniPC som också går att komma åt via nätet.

Skärmdump av Jolicloud
Som sagt, jag tror inte att dessa kan ersätta LMSen men de kan ge oss en idé över var utvecklingen är på väg och hur vi kan förhålla oss till denna utveckling. Jag skulle gärna vilja arbeta med en kurs där all kommunikation och interaktion skedde via ett virtuellt skrivbord istället för ett LMS. Vi behöver digitala plattformar för att kunna bedriva utbildning men vi måste våga tänka utanför etablerade LMS som i de flesta fall utvecklas av företag och inte av personer som dagligen befinner sig i den pedagogiska verksamheten.
Testa gärna Glide och se att man där kan ha konferenser med varandra samt får ett lagringsutrymme på hela 30 GB! vilket är inte att föringa. Tänkt er kostnaden för att köpa 30 GB utrymme av er LMS-leverantör.

Hur ser ni på era LMS och framtiden för dem?

onsdag 4 maj 2011

Ny uppdatering till iTunes

Läser just på iPhonebloggen att Apple nu har släpp en uppdatering till iTunes vilket innebär att spårningsfunktionen som (bland annat jag skrev om i förra veckan) lämnade allt för tydliga digitala spår för att vara acceptabel. Nu åtgärdas alltså detta. Läs mer på iPhonebloggen,

Hur kan vi upptäcka desinformation?

Veckans stora nyhet är givetvis Usama Bin Ladens död och denna nyhet har formligen tagit över de sociala medierna på olika vis. Intressant är bland annat att notera att ett citat från Martin Luther King, Jr sprids på nätet men citat är inte korrekt återgivet, nedan ser vi en del av Kings citat som sprids:
"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy." - Martin Luther King, Jr
Frågan är bara om det är korrekt? Svt har bland flera andra medier tagit upp denna fråga och citat kan betraktas som en omskrivning av Kings uttalande:
"Through violence you may murder a hater, but you can't murder hate through violence."
Nu diskuteras alltså huruvida man har felciterat MLK eller inte. Frågan kanske inte är så viktig i sig men mer intressant är just hur snabbt ett citat som är tilltalande kan spridas. I praktiken innebär det att man kan skriva eller ändra ett citat och sedan hänvisa till en betydelsefull och positivt laddad individ så kan spridningen bli enorm vilket skedde i detta fall.

Hur kan man då ta reda på om något inte stämmer? Ja en enkel fingervisning är att alltid fundera över hur bra något låter, regeln är ofta om det låter för bra för att vara sant...så är det heller inte sant (gäller inte alltid men man kan ha denna tum-regel i bakhuvudet).

Lifehacker tar upp just frågan om MLKs citat ovan i artikeln How To Identify and Avoid Spreading Misinformation, Myths, and Urban Legends on the Internet  samt hur man kan hantera dessa frågor. På Lifehacker ges många insiktsfulla tips på hur man kan använda olika  sidor på nätet för att göra en god granskning av något som man misstänker inte är korrekt. Dock är det första steget svårast, dvs att misstänka att något inte stämmer.

tisdag 3 maj 2011

Our choice-Al Gores bok i ny form

Al Gore har blivit känd inte minst för sina insatser i att beskriva hur vi påverkar miljön, detta har han gjort i bland annat boken "Our Choice". Denna finns nu tillgänglig även för iPhone och iPad och jag köpte den för att testa hur böcker kan utvecklas till att bli mer interaktiva och visst är det roligt att läsa på detta sätt men samtidigt saknas flera viktiga funktioner som t.ex. sök-funktion och bokmärke (kanske också att kunna ändra på ljusförhållandena) men man kan kanske inte få allt. Jag fick uppslaget från TED där Mike Matas presenterar boken i det nya formatet, kanske inte en TED-presentation egentligen då det snarare är ett säljtillfälle för de som står bakom boken, men 38 kronor för en rätt så omfattande och nyutvecklad bok, det är inte så farligt.

måndag 2 maj 2011

Var vänder man sig när ens lärare "suger"?

Jag sitter skönt tillbakalutad i soffan med en kopp kaffe  och förbereder en föreläsning för i morgon bitti där jag skall träffa gymnasielärare för att försöka vad nästa generations lärande betyder för mig och hur vi tänker om detta på högskolan Dalarna. Fokus ska inte ligga på högre utbildning utan på lärande för alla åldrar men med fokus på IT och lärande. Jag är fylld av inspiration efter att ha besökt en skola i Sandvikens kommun som arbetar med en-till-en datorer för barn i årskurs ett till årskurs nio. Barn säger så kloka saker som t.ex. eleven i årskurs två som tycker att han "liksom kan mer när han får arbeta med datorn".  Eller det faktum att man i denna skola kunnat inkludera de barn som är i behov av särskilda stöd i klassens verksamhet, dvs. eleven som kanske behöver extra stöd behöver inte lämna klassrummet för att träffa läraren som tar han om alla som inte fattar lika fort och som behöver extra hjälp. Mycket av hjälpen och stödet går att sköta via datorn (givetvis med lärarens hjälp och stöttning). Tänk vilken välsignelse att få slippa att på detta förnedrande sätt slippa bli utpekad och få ingå i klassen precis som alla andra, det tog tid innan vi nådde dit och alla är inte där ännu.
Det jag iaktar i mina studier där utbildning understöds med datorer så finns hos många elever en stolthet och en önskan om att få veta mer eller åtminstone veta på ett annat sätt. Jag har i tidigare inlägg nämnt Fröken Matte på Yotube som fortfarande besöks av många dagligen och som idag lite drygt ett år efter premiären haft mer än 120 000 besökare, alla är där för att se vad detta med matte egentligen är. Det är mycket intressant att läsa flera av de personer som fått hjälp med matten på detta sätt och när man läser spontana inlägg som nedan så känner man att här finns så mycket mer att göra. Om inte skapa eget lektionsmaterial så åtminstone hjälpa de elever som inte finner öppna digitala lärresurser, citat nedan visar på att eleven ifråga själv letat upp den hjälp som denne så behöver:
"Shit riktigt grym mattelärare du är du blondinen :D min suger så får ta hjälp av dig ;) tack iaf!"
Var vänder man sig när ens lärare "suger"? Kanske är detta ett sätt att bemöta alla de som säger att de personliga mötena alltid är bättre än online-alternativen, debatten efter Fröken Matte reportaget på Svt var inte nådig från många lärare som menade att detta är utbildning på burk och det är inte bra. Jag kan bara svara, detta är inte utbildning på burk, detta är ett komplement och kanske även en livsviktig livlina för de elever som behöver det och som inte vill ta på sig dumstruten för att sedan ledas ut till avdelningen för hopplösa fall, för de som vill känna sig inkluderade och inte direkt exkluderas. 

Internetstatistik

För dig som önskar statstik vad gäller internet kan med fördel gå in .SEs sida internetstatistik.se och när ni ändå är där kan det också vara värt att besöka deras temasida om Unga och Internet.