tisdag 18 december 2012

Enbart nöje: Video är kul

Tänkte tipsa om två olika videoappar som gör det lilla extra. denna blogg brukar inte primärt fokusera på appar men gör såhär i juletid ett litet undantag.

Den första appen är ytterligare en innovativ sådan från Smule som tidigt släppte den mycket populära musikappen Ocarina. Nyligen så lanserade Smule appen Strum som är en app för iPhone där man spelar in en kortare musikvideo med både film och musikeffekter. Ett exempel på detta ser ni t.ex. nedan där jag spelat in min dotter:
Appen är oerhört enkel att använda och den har flera filter/effekter som är gratis att använda, just den som ni ser ovan är dock ett filter som jag köpt till. Varför inte göra din personliga julhälsning lite roligare?

Den andra appen är Vyclone (denna är också tyvärr endast för iPhone) som enligt skaparna bakom denna beskriver som en social video plattform. Det som är kul med denna är att flera personer kan filma samma sak samtidigt och sedan klipps dessa filmer ihop automatiskt till en enda film. Se film nedan:



Däremot ser jag stora möjligheter att nyttja Vyclone i skolan i samband med att man ska presentera någonting, vi går raskt från en-kamera produktioner till flerkamera på ett mycket enkelt sätt.

Så...nu finns alla möjligheter till att skapa fantastiska julkreationer som ni kan plåga era nära och kära med.

fredag 14 december 2012

Att köpa sig uppmärksamhet

Ja, jag är kritisk till mycket men ibland måste man uttrycka sina funderingar. Har just tagit del av ett Facebook-erbjudande som nästan är omöjligt att att inte gilla, men min fråga är om man verkligen skall gilla detta:

Här är det ett företag som vill "köpa" likes till sitt Facebooksida genom ett rätt etiskt diskutabelt sätt, för vem kan väl inte tycka att det är bra att man bidrar till att fler barn skall få möjlighet till rent vatten? Samtidigt blir detta ett tydligt exempel på hur enkelt vi som människor fungerar för det är väl nästan så att om jag inte gillar detta så är jag en dålig människa som inte vill hjälpa utsatta barn. Men för egen del så vägrar jag...dels för att summan är löjligt låg, jag säljer inte mina likes om det är så att det inte är så att det faktiskt verkligen kostar företaget ifråga något (om det hade stått 1000 kronor per likes så hade det blivit intressant, samt gjort skillnad för barnen).

Men det är detta som är så intressant med detta som ibland kallas för Slackeraktivism (se Slacktivism). Vi kan som deltagare i Facebook delta i uppror och gilla sådant som allmänheten i regel ogillar eller gillar men vi behöver själv inte lägga ned ngt större engagemang men vi kan visa vår omvärld att vi faktiskt engagerar oss.

Ett upplägg från ovanstående företag vore väl kanske mer intressant om man från båda sidorna gav till musikhjälpen i ett upplägg typ: Om ni ger 10 kronor så ger vi 20, om ni ger 100 så ger vi 200. För då måste jag aktivera mig och samtidigt fundera över, vill jag knyta mig till detta företag för det är den frågan som är viktig. När jag gillar en sida så lyfter jag ett företag, om det är OK för dig så skall du gilla detta företag ändå. Men poängen med detta är upplägg är klart att man vill ha mer likes och vårt erbjudande är så bra så att vi känner oss oetiska om vi inte gillar företaget. Gör inte det, betala istället direkt till musikhjälpen.

söndag 9 december 2012

Tekniken kryper nära....mycket nära

AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by ashley rose
Man har talat om det länge men nu börjar vi se resultaten. Linser som är kopplade till nätet (Se inlägg på Mashable om kontaktlinser som kan ta emot SMS)Jag har vid flera tillfällen talat om detta i olika föredrag och denna teknik kommer att utmana skolan i hög omfattning. Åhörare som lyssnat till när jag talat om detta har nog tyckt att detta mer eller mindre är science fiction, men det är det inte, det är nu och här det händer. När tekniken på olika sätt kryper närmre inpå oss kommer utmanas frågan om fusk, plagiat och kritiskt tänkande i hög omfattning. Frågan om fusk inom högre utbildning lyftes i Dagens Nyheter i går där man noterar att fusket breder ut sig och metoderna blir allt mer raffinerade, läs mer om detta i Studentfusket ökar kraftigt.

Det finns också en sorts naivitet i hur vi ser på nätkommunikation och möten offline där man altid lyfter fram att om vi t.ex. sätter elever eller studenter i en sal där vi övervakar dem så har vi koll på om de fuskar. Detta är något som vi inom kort helt måste glömma. Vi kommer inte att kunna kontrollera längre, åtminstone inte på traditionella sätt utan vi måste möta den tekniska utveckling med teknik.

Vi kanske måste börja att totalt omforma och utveckla den gamla formen för hur man examineras till att skapa frågor och uppgifter som man inte kan fuska sig till utan som kräver ett mycket aktivt tänkande, kreativa lösningar och även interaktion/kollaborativt arbete i en digital omvärld?

Skolan utmanas, samhället utmanas samtidigt som vi också får nya möjligheter att utföra jobb på nya sätt. Tänk att få information via en lins i en svår situation där man inte kan nyttja händerna för att navigera på en dator, eller tänk på föreläsaren som behöver information som kommer via linsen. Eller personer med särskilda behov som via denna teknik kan få tillgång till nya möjligheter.



måndag 3 december 2012

Datorn VS Facebook (måndagstrams)

Måndag morgon, det är urkallt ute (-21), tur att man har en dator och kan sitta inne och fundera över livets väsentligheter. När jag tittar ut på vinterlandskapet sittandes med en god kopp kaffe så blir det så klart:

10 saker som du inte kan göra på Facebook men med en dator.
  1. Åka rodel med datorn 
  2. Testa tyngdlagen 
  3. Arbete offline 
  4. Använda datorn som kaffebord 
  5. Ha datorn som dörrstopp 
  6. Duscha med den 
  7. Använda som vetevärmare (OBS-värm INTE i micron) 
  8. Ogilla din dator 
  9. Slippa vara så positiv 
  10. Byta ut den