torsdag 5 juni 2014

Facebook vill lyssna på din omgivning


För en tid sedan kunde vi på denna blogg läsa om att Facebook slår sig in på hälsoområdet i samband med uppköpet av appen Moves vilket kan innebära en hel del för användarnas integritet  för de som använder sig av appen.

I USA har Facebook nu släppt en ny funktion som innebär att Facebook kan lyssna på vad du lyssnar på för musik eller ser på för TV-program genom att använda sig av mikrofonen som finns i din telefon. Bortom det faktum att det kan kännas lite otäckt att Facebook nu inte bara vet var du är geografiskt eller har information om dig som person så kan nu också appen lyssna till vad som händer omkring dig.

Detta innebär att Facebook får ännu bättre information över vad du gillar och lyssnar till eller ser på TV. Vad det handlar om är att all information som Facebook får om dig kan nyttjas till att skapa ännu mer exakt riktad reklam till dig. Än värre är kanske om vi får organisationer som NSA som vill lyssna till samtal som Facebook kanske också kan registrera via denna funktion.Organisationen Sum Of Us som arbetar för den enskildes individens rätt mot stora företag har utifrån ovanstående Facebook-åtgärd skapa en protestlista där man vill förmå Facebook att dra tillbaka denna funktion. Fram till skrivandets stund har lite fler än 560 000 personer skrivit under denna som återfinns på: Facebook: Do not release your new app feature that listens to users’ conversations.

Facebook å andra sidan menar att denna funktion inte är ett måste och går att stänga av, dessa svar återfinns här: Facebooks svar.

Mer information om detta, se nedan:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar