onsdag 14 december 2011

Google+ är snart inte ett val...och så mycket mer

För alla de som nyttjar Googles tjänster och har ett konto på Google har sett att under det senaste halvåret har enormt mycket hänt. Man har ofta i media fokuserat på de förändringar som skett i Facebook men frågan är om inte Google utvecklas mycket snabbare. I somras lanserades Google+ och bedömare trodde då att flera användare skulle lämna Facebook för att övergå till Google+. Nu skedde inte detta och kanske var det inte heller Googles tanke? Det man nu gör är att integrera så många funktioner från Google+ till andra delar av deras tjänster. T.ex. kan nämnas att Google+´s cirklar (som nyttjas för att gruppera sina vänner i olika kategorier, t.ex. familj, vänner, bekanta mm) nu återfinns i Gmail (Googles mail). Vid varje sökresultat så dyker dessutom möjligheten till att "plussa" en sida vilket är samma sak som att gilla på Facebook. 


Men det slutar inte där, snarare är det bara början vi ser. Vi ser en allt starkare koppling till Google Dokuments och där tror jag att vi kommer att se rätt så fiffiga lösningar framöver. En sådan är t.ex. webbkonferenslösningen Google Hangouts som jag skrivit om i tidigare inlägg där det finns en koppling till Google dokuments, dvs alla anteckningar eller dokument man arbetar med dyker automatiskt upp bland dokumenten i Google dokuments. Vi går alltså mot en total molntjänstlösning där vi aldrig behöver nyttja hårddiskutrymme eller lagra dokument på USB-minnen eller på datorn. I Google Hangouts kommer snart en funktion (Benämns som AIR) som möjliggör att det vi samtalar om i  ett webbmöte antingen streamas live eller spelas in och läggs automatiskt på mitt Youtube-konto. Men detta är som sagt bara början. 

Google+ bygger på samtal och kommentarer på samma sätt som Facebook men man har nu (om man väljer att ställa in Google till engelskt språk) också möjlighet att övergår i en hangout direkt utifrån samtalet om man tycker att den skriftliga kommunikationen blir för torftig.

Som sagt, mycket är på gång men detta är bara en början tror jag. Och nu talar jag bara om Google+ och några kringfunktioner, det finns så mycket mer som vi i Sverige inte ens kommer åt men som jag verkligen ser fram mot att få testa. Andra som inte nämns så ofta är några funktioner och lösningar som jag kommer att återkomma till för här finns enormt mycket att nyttja inom skolan...det gäller bara att inte bli för förförd av tekniken eller möjligheterna utan också förstå när att avstå.

3 kommentarer:

  1. Högintressant!
    För de (utbildare och pedagoger) av oss som hellre förstår, testar och kompetensutvecklas i grupp bl a för att ta klivet in och ta till oss Google+, har du tips om bra utbildare/doers som praktiskt och metodiskt kan dela med sig/överföra sin kompetens? Utifrån ett mkt basalt utgångsläge men för personer med stort engagemang och erfarenhet i utbildning. Gör du sådant? Finns det andra som du känner till? Jag vill erbjuda mina utbildningskollegor i idrottsrörelsen en sådan kompetensutv trip. Tar tacksamt emot inspel, tankar och idéer.
    AnnaLena, projektledare SISU Idrottsutbildarna

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt du hörde av dig. Jag tar kontakt med dig snarast .

    Allt gott

    SvaraRadera
  3. Det är ju dock ett problem med G+ i skolvärlden!

    Åldersgränsen på 18 år gör ju att det blir lite problem för elever att komma in där.

    Är ju sund för tjänste är ju helt super.

    Har blivit en hängiven användare så twitter och facebook har nästan försvunnit för mig.

    Enda nackedeln (förutom åldersgränsen) är att det är en riktig tidstjuv. Så mycket intressant folk att följa och diskutera med:)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.