tisdag 27 september 2011

Hangouts Extra-nu händer det saker

För den som gått in i Google+ och testat detta så har kanske många känt att detta var inte så stor skillnad gentemot Facebook (förutom renare gränssnitt och bättre kontroll...men det är ju småsaker :-). Men det som är riktigt intressant inte minst inom utbildningsområdet på alla nivåer är Google Hangout. Tidigare så kunde man ha ett möte i en hangout med tio personer samtidigt och med begränsad funktionalitet, nu har saker skett. Om man vill kan man aktivera den senaste versionen av Hangouts som har tillägget Extra. I och med denna uppdatering så är det möjligt att göra så mycket mer och det som efterfrågas inte minst i möten online, dvs dela dokument, dela ut sitt skrivbord och inte minst interagera med Google Dokument.

Detta är efterlängtat och jag ser nu stora möjligheter till att se en värdig utmanare till Adobe Connect som används inom universitetsvärlden (man bör känna till att Google köpte upp det svenska företaget Marratech 2007 som tidigare var stora inom detta område och det kanske är delar av den tekniken som vi nu ser i Hangouts).

Det jag mest uppskattar i Hangouts är att det är så enkelt att komma igång...det är helt flashbaserat vilket i sin tur innebär att det i stort sett bara är att köra igång på en gång. Ljudinställningar mm fungerar förvånansvärt bra vilket också är viktigt. Om man inte vill visa en live-bild på sig själv så dyker per automatik den bild som man valt i sin Google profil upp vilket är bra.

Det som inte går att göra och som Adobe Connect löst bra är att kunna skapa sk. breakout-rooms vilket innebär att man kan dela in en grupp i mindre grupper. Men med tanke på hur fort utvecklingen just nu går för Google så vet vi inte vad som väntar.

För alla skolor som funderar över ett konferenssystem eller verktyg för att hålla möten såväl som att bedriva utbildning så rekommenderar jag att man åtminstone testar Hangouts...med lite Extra,