torsdag 8 september 2011

Skolan, IT-industrins räddning

Det är tufft för företagen som säljer datorer kan vi läsa i Computer Sweden, privatpersoner köper inte längre lika mycket datorer som tidigare. Däremot håller just nu Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) på med stor nationell upphandling för att ge möjlighet för kommuner att avropa datorer utifrån detta avtal. Enligt artikeln så handlar upphandlingen inte endast om datorer utan även om utbildning, föreläsningar, stöd, service mm för att kunna skapa goda förutsättning för att införa datorn i skolan. Nu har flera kommuner kommit igång med varierande resultat men klart är att för industrin är detta en mycket viktig inkomstkälla. Här handlar det om långa avtal och inte minst stora investeringar för skolan. Men det är egentligen inte kostnaden för själva datorerna som kan vålla till besvär, utan snarare det långsiktiga arbetet som måste till inom skolan och den pedagogiska utvecklingen samt samspelet mellan de olika aktörer i kommunen som måste stötta utvecklingen i skolan.

För att vara riktigt tydlig så vill jag påstå att detta med att införa datorer till varje elev är att i praktiken bygga en ny skola, en skola med fokus på varje elevs individuella utveckling samt att på allehanda vis försöka finna vägar för att "varenda unga" ska klara uppsatta mål och gå ut i samhället som en viktig enskild individ som gör skillnad. Skolans yttre attribut är desamma, lokalerna ser ut på samma sätt men i lärarnas och i elevernas huvuden bygger vi nu en ny skola. Detta gör vi med stöd av teknik...inte pga teknik, eller för att vi ska bli ledande IT-nation utan för det är nödvändigt inte minst för att förstå hur lärande och nätverkande påverkar oss i de digitala världarna. Viktigt är också att vi ska bidraga till att ge eleverna relevanta och kvalitativa utbildningar som leder till meningsfulla jobb. Vilka dessa jobb är, det vet vi litet om, men vi har en större möjlighet till att utveckla lärandemiljöer med stöd av IT som leder åt rätt håll...eller fel håll. Men det handlar inte bara om jobb utan även att eleverna med verktygen får ett större engagemang för att bidra till en bättre värld, detta är något som är det viktigaste vi kan ge våra elever, med eller utan dator...men det underlättar med en dator.

2 kommentarer:

  1. Helt klart en bra artikel, som vanligt. Jag är dock inte helt och hållet säker på att saker och ting blir lättare med datorer när det gäller lärande. Förutsatt att eleverna kan hålla fokus på lektionen och inte göra annat på sina datorer så kommer det säkerligen att fungera alldeles utmärkt, frågan är hur det fungerar för de som inte gör det.

    SvaraRadera
  2. Internetblogg - du skriver att förutsättningen är att eleverna kan hålla fokus på lektionen och inte göra annat på sina datorer. Men då är du kvar i det gamla klassrumstänkandet när en grupp elever ska göra exakt samma saker under exakt samma tid utan att man tar någon hänsyn till individuella förutsättningar. Det finns sätt att ordna undervisning så att det faktiskt blir individualisering på rikigt, men då måste man lämna 1900-talets (och 1800-talets) bild av skolan.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.