måndag 23 januari 2012

Mer om digitala böcker

I flödet av Mikael Hanssons (som skriver om hur internet berör våra liv på olika sätt) alla goda uppslag och inlägg så snappade jag upp bokförlagens nya strategi för att få lönsamhet och som tas upp på Svensk Bokhandel. Förlagen har uppmärksammat att allt fler väljer att låna e-böcker från biblioteken och i och med att den digitala upplagen släppts samma dag som den fysiska motsvarigheten i bokhandeln så väljer man att skjuta på den digitala releasen med tre månader. Allt för att vi skall köpa böckerna i första hand. Det är ett ganska klassiskt sätt att hantera den nya tekniken genom att begränsa möjligheterna och missgynna de som vill nyttja tekniken till att göra det man alltid har gjort. Detsamma har musikindustrin gjort och det var väl kanske den illegala fildelningen av musik som faktiskt skapade nya sätt att distribuera musik (som t.ex. Wimp eller Spotify). Filmindustrin börjar alltmer finna liknande lösningar men förlagsindustrin verkar inte helt förstått detta.

Jag har tidigare varit i samtal med ett utbildningsförlag om just detta och föreslagit dem att ge oss möjlighet att köpa loss kapitel ur böckerna istället för att köpa hela böcker. Så fungerar mycket av vår utbildning inom högre utbildning i alla fall, dvs att ta delar ur en bok. Argumentet mot detta är att förlagen menar att författarna gärna vill att man läser hela boken då man annars förlorar helheten som författaren vill lyfta fram. Det spelar ingen roll vad författaren tycker och tänker om sin bok anser jag, vi gör ändå som vi vill. Vi väljer på samma sätt att lyssna på låtar jag vill istället för att måsta lyssna på ett helt album.

Förlagen kommer att få det tufft om de inte tänker om fundamentalt...de måste inte bara finna nya former för distribution, de måste förstå att böcker inte är vad böcker har varit längre. Och att begränsa möjligheten till att låna en bok på biblioteken och straffa dem som vill läsa digital är en helt felaktigt beslut även om förlagen kortsiktigt tjänar på detta.