tisdag 17 januari 2012

En osäker dator...

...har vi väl alla stått inför någon gång? Du vet den där känslan av att vågar jag verkligen logga in på t.ex. mitt Google-konto då det finns risk för att det kanske finns en Key-logger (ett program som registrerar allt man gör med tangentbordet för att kunna "sno" lösenord). Vi bör tänka så i alla fall när vi nyttjar datorer på offentliga platser. Frågan är då om man vågar skriva in sitt användarnamn och lösenord. Google har funderat lite på detta och utgått från att ens egen mobiltelefon ändå måste betraktas som något säkrare än en offentlig dator och har därför  genom att skapa en särskild inloggningssida till gmail eller Google IG genom att att nyttja QR-kod.

Det hela går till på så sätt att man går in på adressen accounts.google.com/sesame och får då upp en QR-kod. Denna skannar man in med sin smartphone och loggar in på sin mobil på sitt konto, när sedan Google får signalen om att man loggat in via sin mobil så öppnas sidan på datorn utan att man för den delen har skrivit in ett lösenord eller användarnamn på den "osäkra" datorn.

Kanske låter detta krångligt och varför kan man då inte lika gärna använda sin mobil kanske en del säger...för egen del så tänker jag att en del saker är helt enkelt enklare att sköta på den dator som t.ex. ordbehandling. Det bästa är klart att låta bli datorn om man är osäker...men ibland så finns kanske behovet ändå.

Frågan är om man inte skulle kunna nytta QR-koder för andra inloggningsändamål? Jag antar att många pedagoger kan finna nya användningsområden.