torsdag 19 januari 2012

Apple och makten över läromedlen.

Skärmdump-Widgets
iBooks author
Då var det dags igen, Apple höll event idag med start klockan 16 och fokus låg på utbildning. Förväntningarna var som vanligt högt ställda och som brukligt är så sänder man aldrig live utan rapporteringen sker genom chattar av journalister som sitter på plats. Givetvis sänder man inte live för risken finns att något går snett och det bör inte dokumenteras, åtminstone inte live. Men i vilket fall, nyheterna var inte så många, det handlade om en uppdaterad iBook, en app för att lättare komma åt material från iTunes University samt kanske det mest intressanta, ett nytt program som heter iBooks author som är ett gratisprogram för att kunna skapa sina egna böcker. Det har sedan tidigare funnits program som gör detta men inget kommer i närheten av iBooks author. Detta är en utveckling som jag väntat på och som jag välkomnar, särskilt i skolsammanhang. Att det nu blir enklare att skapa böcker där det dessutom går att integrera olika former av media, skapa interaktiva frågeformulär, lägga in bild-gallerier samt 3D-modeller gör att nu kan den kreative läraren skapa sitt eget material, på egen hand eller kanske ännu bättre, med sina elever. Jag vill verkligen se en utveckling där läraren eller lärarkollegiet eller dess nätverk tar över makten över läromedlen. Detta kommer att innebära att läromedelproducenterna måste tänka om rejält vilket är bra, de kan göra affärer även framgent men man måste tänka om och det är relativt enkelt att göra detta om man bara vågar. Jag har redan sett i bruset av dagens event att en mängd lärare nu bara vill komma igång med att producera böcker...varför? Jo för att det helt plötsligt blev enkelt och dessutom snyggt.

Det finns egentligen bara en sak jag retar mig på när jag ser på strukturen i iBooks author i funktionen där man lägger till sidor...där finns ett antal mallar där man på en sida lagt in möjligheten att lägga in copyright information. Om man nu från Apples sida så driver att man skall lägga ut öppet material på iTunesU och vill att man ska skapa, varför kan man då inte i andan av iTunesU också lägga in en sida som INTE talar om Copyright utan om Creative Commons istället, det rimmar så illa Apple.

2 kommentarer:

  1. Du vill se en utveckling där lärare "tar över makten över läromedlen", vem vill inte det? Jo Apple. De försöker med iBook låta lärare göra jobbet och ge Apple makten. Med iBook Author kan läraren inte välja att exportera interaktiva böcker till några öppna format eller publicera på annat sätt än genom Apples egna kanaler. En export till HTML5 hade varit mer spännande än ännu ett slutet filformat! Det är helt klart att Apple är föregångare och experter på användarvänlighet, men de har en hel del att lära om öppenhet! Mer av Creative Commons anda vore bra!

    SvaraRadera
  2. Håller med Eggib om vem som tar makten över läromedlen. Det finns några bra saker med Apples lösning men många är så dåliga. Skrev en reflektion om det på min blogg häromdagen:
    http://learninglabs.se/blog/?p=644

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.