tisdag 3 januari 2012

Home is where the internet is

Kanske en rätt så klyschig rubrik men ju mer jag tänker på begreppet så är det en rätt så intressant hur vi har förändrat vårt sätt och kommunicera och interagera med varandra. Där mobilen har blivit livlinan mellan vänner och familj och där vi idag kan hålla kontakt med varandra över Skype eller motsvarande när man är ute och reser. Vi har kommit närmre varandra istället för längre från varandra som många vill påstå. Tidigare var vi tvugna att skicka brev eller vykort och vi visste inte om eller när meddelandet kom fram...idag vet vi det nästan omedelbart. Vi har flyttat ut mycket av kommunikationen som sker i hemmet till de digitala artefakterna, på gott och ont. En intressant tanke är kanske att vi inte bara flyttat ut vårt arbete i molnet utan även våra hem är en del i molnet idag.

Samtidigt så får vi signaler om att sociala medier också bidrar till att splittra hem, Brittiska The Daily skrev i slutet av förra året en artikel som menar att Facebook står för en betydande del av orsakerna till seperationer mellan par, inte minst för att man som vuxen nu lätt kan få kontakt med vänner från ung ålder vilket kan leda till problem i ett förhållande. Även efter det att en skilsmässa är genomförd så kan sociala medier vara orsak till frågor om vårdnad mm.

Vi kanske måste betrakta internet som en del i vårt hem. Inte minst när vi dessutom inom kort tid kommer att ha en mängd olika enheter kopplade till internet på ett helt nytt sätt. Vår hem kommer att vara en del av internet och internet kommer att vara en stor del av våra hem. Märklig utveckling men samtidigt en logisk sådan.

Oavsett vi vill eller inte vill att våra hem kommer att bli alltmer knutna till internet, både på ett tekniskt plan men även emotionellt, socialt sådant, vi lär inte komma från detta.

Frågan är om det är önskvärt för vi kommer också att alltmer att urholka vår integritet och är det värt det? För många år sedan föreläste jag på Telia-researchs forskningsavdelning och jag fick då höra en intressant historia. Telia hade skapat ett showroom med morgondagens hem enligt deras tankar. Ett hem där kylskåpet höll koll på hur mycket som förbrukades i hemmet såväl som möjlighet att kunna delta vid middagsbordet via webbkamera (om den "ansvarsfulle" fadern fortfarande var kvar på jobbet men ville delta vid middagen) samt en mängd andra uppkopplade lösningar för hemmet och för att förenkla vardagen. En Polsk delegation var på besök för att se på morgondagens hem men reaktionen från denna delegation var oväntad. De sa: "Aldrig att vi går in i detta, vi har redan haft denna övervakning (dvs gamla Sovjetregimen) och vi vill aldrig gå tillbaka till detta".

Tankvärt.