tisdag 24 januari 2012

The Singularity-Obiter Dictum

Den tekniska utvecklingen går snabbt, datorerna förmår alltmer och de blir allt mer intelligenta. Oavsett om vi gillar det eller ej så går denna utveckling inte att stoppa, inte minst för det är just detta som konstituerar en människa, att alltid vilja förbättra och utveckla. Men vad händer när vi når till det läge där maskinerna blir så pass smarta att de börjar att förbättra sig själva? Vi har beskådat scenariot i filmer som The Terminator och Matrix-trilogoin bara för att nämna några få.

Frågan kan tyckas vara fånig eller direkt löjlig, men är den det egentligen och vad skulle det innebära för mänskligheten om vi når till det tillfälle då maskinerna blir medvetna om sig själva och startar en egen utveckling som en följd av en intelligensexplosion, det som ibland kallas för Singulariteten.

Detta diskuteras på ett skönt och målande sätt i Obiter Dictums podcast The Singularity. Personerna bakom Obiter Dictum är Tobias Norström och Billy Rimgard som lite smånördigt men också initierat diskuterar olika frågor och i detta fall teknikutveckling med fokus på framtiden. Det märks att de båda har roligt under samtalet vilket ger detta en annan dimension än ett (alltför) allvarligt och sakligt program som vi är van vid i t.ex. Filosofiska Rummet. Jag rekommenderar verkligen att ladda ned denna Podcast antingen från iTunes eller som mp3 och lägga 80 minuter på att fundera över teknikutvecklingen. Podcasten kan fungera som utmärkt material inom filosofi-undervisningen på gymnasiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar