måndag 19 september 2011

Skolan är en del av samhället och samhället är en del av skolan

Enligt en artikel i Aftonbladet så har utbyggnaden av trådlösa nätverk i en högstadieskola i Gullspång stoppats pga att en förälder har anmält utbyggnaden av detta. Detta utifrån motiveringen att det ännu är oklart hur strålning påverkar oss människor. Detta är givetvis till frustration inte minst för del lärare som vill kunna nyttja IT i skolan. Samtidigt måste man förstå att föräldrar kan vara oroliga även om strålskyddsmyndigheten i ett utlåtande har beskrivit risken som mycket liten för att det ska kunna vara skadligt, se nedan:

Några vanliga tillämpningar i hemmet är trådlösa telefoner, trådlösa nätverk, babyvakter, trådlösa hörlurar, termometrar och strömbrytare. Gemensamt för alla tillämpningar är att de skickar svaga signaler som dessutom avtar med avståndet och därför blir exponeringen vanligtvis mycket lägre än myndighetens referensvärden.

Problemet är bara om vi får fler som har invändningar för det kan man ha, vi har t.ex. frågan om elöverkänslighet som också skulle kunna anföras och som har visat sig varit mycket svår att föra i bevis. Här kommer alltid argument för och emot stå mot varandra samtidigt som vi måste inse att vi inte kan leva i ett utvecklingsland utan just dessa nätverk som på olika sätt strålar elektromagnetiska fält. Vi måste ta oron på allvar men när det inte finns mycket som stödjer tesen om att fälten skulle vara skadliga för människor så måste vi också införa elektronik i skolan. Alternativet är dessutom orimligt, skolan är en del av samhället och kan inte vara en fredad zon helt skyddad från allt utanför, det gäller inte bara elektronik utan såväl relationer, konflikter och orättvisor som även dessa inte helt kan lagstadgas bort från skolan...skolan är en del av samhället och samhället är en del av skolan.