fredag 23 september 2011

Sprängkraften i sociala medier

Ingen kan ha undgått den stora debatten om Troy Davis avrättning i delstaten Georgia (se t.ex. SR). Inte minst på Twitter har det under lång tid jäst ett missnöje vad gäller oegentligheterna i rättsfallet och även nu efter det att Troy Davis avrättats så fortsätter protesterna mot rättssystemet i USA, och kraften och styrkan i de sociala medierna går inte att ta miste på. Jag har följt Twitterflödet om Troy Davis efter avrättningen under hashtaggen #RIPTROYDAVIS och mängden Tweets var så stor att det inte gick att läsa alla. Detta är en fråga som berör och upprör många, både de som välkomnat avrättningen såväl de som motsäger sig den. Sociala medier blir i detta den enskildes individens möjlighet att kunna ge utlopp för det man tänker och i denna smältdegel av tankar och funderingar så jäser det ännu mer. Det länkas hit och dit till fördel och nackdel för det egna rättssystemet och för mig så är detta en demokratiskt fråga, inte minst utifrån varje enskild individs möjlighet till att påverka men även hur frågan om avrättningarnas vara eller inte vara offentligt kan ifrågasättas.

Vi ser det inte bara på Twitter utan även på Youtube där en känd domare i USA Judge Mathis Weights ger sin syn på domen och där kommentarerna nedan verkligen visar på hur aktuell och brännande denna fråga är. För er som går in kan det vara av intresse att se hur fort det kommer in nya kommenterarer.

Jag tror att vi inte alla gånger förstår vad som kan hända i de sociala medierna och hur varje person faktiskt räknas, näthat och andra bakåtsträvande tendenser till trots.

Nedan så har jag lagt upp en liten film som visar hur snabbt flödet gick några timmar efter det att Troy Davis avlidit.