tisdag 14 augusti 2012

Rykten sprids snabbt på nätet-blir du lurad ibland?

Den assymetriska skruven, bild från Day4
Jag läser på Day4 som är ett produktionsbolag med särskilt fokus på webb. Enligt deras blogg i inlägget "Hur vi lurade (nästan) hela Apple communityn" där de via datorn tog fram en ny sorts skruv som man sedan spred på nätet och som uppfattades som Apples nya skruv som ska förhindra att man skruvar upp iPhonen på egen hand. Enligt blogginlägget fick denna nyhet en snabb spridning i etablerade webbmedier som Wired och Macworld (klicka här för att söka på den assymetriska skruven). Det som är intressant i denna historia är just hur något som klassas som relativt osäkert och osant bli alltmer troligt och sant efter en tid. Det hela beror på vilka som återberättar historien och hur den sprids.

Här är det svårt att vara källkritisk för var börjar man någonstans? Givetvis går det att spåra relativt långt men det kräver mycket kännedom om dels produkten men även vilka som sprider information initialt.

Frågan är nu bara, hur många gånger har vi blivit lurade på nätet? Vad säger du, gå gärna in och rösta genom att klicka på denna länk så ser vi svaren nedan:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar