måndag 25 mars 2013

Visualiseringar hjälper oss att bättre förstå det ofattbara

Krig är ofattbara. Vi förstår inte omfattningen av offer, insatser eller vilka ekonomiska dimensioner krig och konflikter innebär. Därför måste vi få hjälp att förstå. När andra världskrigets hemligheter och ofattbara grymhet blev känd så hade vi svårt att ta in det och trots att vi vet så mycket så verkar det hela otroligt och inte minst inhumant. Liknande grymheter pågår än idag men med nya vapen och under nya namn och vi har tillgång till så mycket mer information men vi saknar förmåga att ta in det.

Med hjälp av visualiseringar så kan vi åtminstone börja att skapa oss en uppfattning över vad det är som pågår och inom skolan är detta oerhört viktigt. Tänk vilka otroliga möjligheter vi har nu när vi kan flytta klassrummet utanför dess böcker, tavlor och väggar och ta del av dagsaktuell information. När det handlar om krig och konflikter vill jag därför tipsa om följande två visualiseringar:

Den ena handlar om hur mycket pengar vapenindustrin omfattar samt hur länder köper och säljer vapen till varandra. I Chromeexperimentet Interactive Globe: Small Arms and Ammunition-Imports & Exports kan vi t.ex. se hur Sverige har ökat sin export av mindre vapen och ammunition under de senaste 20 åren. (För att ta del av denna tjänst bör du ha en Chrome-webbläsare)

Den andra tjänsten som just har lanserats är Out of Sight, Out of Mind som handlar om hur drönar-attacker påverkar befolkningen i Pakistan och visar samt berättar om hur många civila som dött vid samtliga attacker. Se gärna hur det hela eskalerar särskilt vid en speciell tidpunkt.


Den fråga ni också ska ställa er är: Vilket underlag har man för dessa visualiseringar? Det framgår om man tar del av dessa två projekt. För den som vill diskutera eller ha lektioner om etik, poilitik, samhällskunskap, geografi, ekonomi så fyller dessa två projekt många lektioner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar