tisdag 11 augusti 2009

Om ett träd faller i skogen...och ingen finns i närheten som kan höra det...låter det då?

Detta är en gammal filosofisk fråga som troligtvis (dock oklart) formulerades av den irländske 1700-tals filosofen George Berkeley. Frågan låter kanske obefogad men är inte alldeles enkel att besvara, allt beroende på vilket perspektiv man tar i frågan (filosofiskt, vetenskapligt) Berkely menade att världen omkring oss existerar endast på sådant sätt som vi uppfattar den...sk. subjektiv idealism.

Jag har funderat på denna fråga några dagar på väg till jobbet på cykeln eller innan mina trötta ögonlock faller igen på kvällen och försökt att relatera den till nätet. Världen omkring oss fungerar sannerligen endast på det sätt som vi själva uppfattar den...de personer som sänder hotfulla brev till okända eller kända personer uppfattar världen på ett sätt och de som får dessa på ett helt annat sätt. Det är inte ens samma värld de befinner sig i men ändå är de så nära sammanknutna. Mobbaren uppfattar sin värld på sitt sätt medan den mobbades värld ser annorlunda ut...frågan är bara vilken av världarna som är mörkast?

Det hela handlar om att ta den andres perspektiv...i allt man gör och inte gör. Om jag skriver något på nätet och ingen läser det...finns det då? Frågan blir helt plötsligt enklare att hantera, i praktiken finns det men teoretiskt så finns det inte alls annat än i min hjärna för ingen har kunnat reflekterat över det, ingen ha skadats av det och ingen kan tycka något om det.

Tanken svindlar...vad finns och vad finns inte. Kan jag skriva något på nätet som är av skadlig natur och förklara mig med att jag trodde inte att någon skulle läsa det? Frågan går inte helt att överföra till exemplet med trädet...för i trädets fall så fanns det ingen som kunde uppfatta fallet, eller heller påverka fallet. I exemplet med nätet så är det någon som formulerat något och publicerat det...någon som kan reflektera (om det inte är en katt vill säga) men skadan är inte skedd då...utan först då någon uppfattar det.

I pressen läser vi ofta att vi kunde ana att något var på gång om vi hade läst förövarens blogg eller inlägg på någon social mötesplats. Frågan är väl bara...var det någon som överhuvudtaget läste dessa inlägg innan? I så fall kunde vi inte påverka utgången för det fanns helt enkelt inte. Pressen söker enkla svar på saker och ting och enkla tips på hur man kunde gjort annorlunda. Problemet är att när något väl har skett så går det inte att göra annorlunda. Valet är redan gjort.

Vilka träd faller i din omgivning utan att någon hör det?

3 kommentarer:

 1. Lämnar träden i din omgivning utan säger bara att om inget är där för att uppfatta ljudet, så låter det inte. Ljud är ju inget annat än vågor som måste fångas upp av något (ex ett öra). Ingen där - inget ljud. Hejdå!

  SvaraRadera
 2. Lyssna inte på henne, djur kan också höra!

  SvaraRadera
 3. "Om jag skriver något på nätet och ingen läser det...finns det då?"

  Ja, eftersom man kan vara den första besöker på en sida och ingeting kan skapas utifrån inget.

  Och på trädet grejen. Jag håller med Hanna där lite, eftersom ljud består av vågor så måste något fånga upp de om det skall höras något. Ett djur kan höra tex. Men om det inte finns något som helst liv som har förmåg att fånga upp ljudvågor så hörs det inte, MEN ljudet har fortfarande skapats.

  och det där med att man lever i en egen värd och så, jo vi alla uppfattar världen olika. Men allt handlar om tolkningar, en psykisk sjuk människa uppfattar världen annorlunda än en frisk. Men bara för att ingen ser det, så betyder de inte att de inte existerar!

  Fanns mycket som vi inte som vi har sedan upptäckt, och igen ingeting kan skapas utifrån inget.

  SvaraRadera