tisdag 17 april 2012

Molnet i datorn

Jag har väntat, och väntat och plötsligt var den där. Googles Chromebook som är en dator som arbetar mot molnet. Jag har endast haft den i ett dygn och har inte nyttjat den särskilt mycket men det är en intressant bekantskap och jag tror att vi går mot en utveckling som är molnbaserad där vi slipper ha problem med krånglande program i datorn eller sega anslutningar mot servrar hit och dit. Varför jag är särskilt intresserad av molndatorer är för att jag vill ska fokusera på vårt huvuduppdrag som lärare och pedagoger, dvs lärande och bildning. Genom att fokusera på tjänster och lösningar som skapar djup och bredd inom våra ämnen så kan vi lägga tid till detta istället för att brottas med tekniken. Tanken med en molndator är att alla kan surfa, och varför då inte bara surfa in till tjänsterna istället för att installera program i datorn som kan vara svåra att finna?

Jag har gjort en kort film som visar vad Chromebook är och den är på intet sätt heltäckande utan snarare bara en kort introduktion till vad en molndator är. Se filmen på denna länk.

5 kommentarer:

 1. Tror starkt på Chromebook, speciellt för hemanvändare och skolor.
  Men finns det någon i Sverige som säljer svenskanpassade maskiner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Freddy,

   Vi på Online Partner kommer att inom en väldigt kort framtid kunna erbjuda dem MED svenskt tangentbord.

   Mvh Fredrik

   Radera
 2. Hej Freddy
  Det går endast att köpa dessa datorer via Google vilket jag gjorde via högskolan Dalarna. Det går att köpa också via Amazon t.ex. men då får man inte svenskt tangetbord vilket jag anser ska vara en förutsättning.
  http://www.amazon.co.uk/Samsung-Series-Wi-Fi-Chromebook-Arctic/dp/B0052JBIPK

  SvaraRadera
 3. Alltså hur går det där till, Jan? Jag har velat ha en Chromebook redan innan de lanserades och har väntat i snart 1 år på att de ska nå Sverige. Men det sker ju aldrig. :/ Önskar jag också hade möjlighet att köpa en via Google.

  becka90 snabel-a hotmail.com (hittar ingen box att kryssa i för få notis vi e-post)

  SvaraRadera
 4. Hej Rebecka

  Det går inte att köpa en Chromebook i Sverige utan i så fall måste man köpa den i England t.ex via Amazon (http://www.amazon.com/gp/browse.html?node=2858603011). Nackdelen är att då får man inte svenskt tangentbord. Om man ska köpa med svenskt tangentbord måste man köpa direkt från Google och de säljer endast med ett minimiantal på 10 enheter.

  Jag fick dock loss ett köp på fem stycken till högskolan som jag arbetar på.

  Om du önskar kontakt till de jag samtalat med på Google så sänder jag dessa gärna.

  Hälsningar

  Janne Svärdhagen

  SvaraRadera