måndag 28 januari 2013

Instagram kastar ut unga användare-USAs ålderslagar slår igenom i hela världen

Det är flera personer som under senaste veckan vittnat om att de blivit avstängda från sina Instagramkonton. I flera fall är det barn som är under 13 år och kastas ut för att de inte har rätt ålder och dessa har uppmärksammats av flera olika media som t.ex. Aftonbladet och Lilla Aktuellt. Det märkliga i detta är att trots att man då blivit avstängd så finns kontot kvar vilket innebär att andra kan gå in och kommentera men den som äger kontot kan inte göra något alls. Detta är ett märkligt förfarande och vi kan tydligt se att något har hänt med Instagram efter det att de köpts upp av Facebook.

De som har blivit av med sina konton måste verifiera att de har rätt ålder genom att förse Instagram/Facebook med en giltig personhandling såsom ett pass. Man måste alltså lämna ut personlig information i form av passuppgifter till Instagram för att kontot skall aktiveras igen.
Det börjar att bli mycket intressant när kommersiella företag, där vi är produkten, nu fungerar som myndigheter och går helt över gränsen för vad jag anser vara rimligt vad gäller personlig integritet. Dessutom har man från Instagrams håll vägrat acceptera en del av de ID som faktiskt har sänts till Instagram vilket innebär att trots att man har ett giltigt ID så har man ändå vägrat personer att få tillträde till sitt konto.

Det vore också mycket intressant att ta del av vilka metoder som används för att spärra kontona i Instagram, går de igenom bilder som läggs upp. Deeped Niclas Strandh har skrivit ett långt inlägg om detta och dessutom fått svar av Facebook. Deeped skriver följande:
För de unga som har tillgång till Instagram och inte har bilderna sparade i sin telefon kan du använda tjänster som Copygr.am (läs en walk through hos @nanok) eller Instaport för att göra en backup av dina bilder. Något även vi andra nog bör göra eftersom Facebook och Instagram visar ett märkligt sätt att hantera vårt innehåll.

Läs Deepeds inlägg där du dessutom får veta mer om de ålderslagar som gäller i USA men som nu slår igenom i hela världen. Och samtidigt som du läser detta så stängs ytterligare några konton hos våra unga medborgare.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar