onsdag 20 februari 2013

Google Glasses-det finns de som får testa

Vi har tidigare hört om Googles utveckling av smarta glasögon i form av Google Glasses och utvecklingen går vidare. Det ryktas även om att Apple håller på att utveckla liknande glasögon som kopplas till internet och i Google glasses fall till Googles tjänster. Utvecklingen går fort och om man ser till den senaste filmen som släppts av Google har man här inkluderat möjligheten till videokonferens (via Google Hangout) samt även översättningsmöjligheter (Google translate). Det som jag ser som oerhört utmanande är detta hur vi inom utbildningssektorn hanterar denna utveckling. Faktum är att vi kan utgå från att internet växer in i våra liv på nya sätt hela tiden och när internet för alltid och överallt blir tillgängligt så behöver vi snart inte ta vägen över olika digitala artefakter som idag (den bärbara datorn är nog en kortare passus i vår digital utveckling). Denna utveckling kommer definitivt att utmana skolan och frågan om fusk kommer att ta helt nya proportioner. Vi kommer att behöva diskutera vad fusk är och omvärdera utantill kunskaper samtidigt som vi säkert kommer att tappa en del viktiga förmågor.

Google glasses är bara en början där olika smarta devices blir en del i det som kallas för internet of things. Jag tror att skolan i högre grad måste börja fundera på hur man för in programmering in i undervisningen, detta för att fortsatt vara en kunskapsnation (tänk, jag trodde aldrig att jag själv skulle sälla mig till de som föreslår detta). Varför det kan man fråga sig? Problemet med vår IT-utveckling är att vi idag bygger tjänster på andras lösningar som t.ex. google maps. Det är väl i sig bra men för att utveckla och fortsatt vara en innovativ nation krävs att vi skapar nya lösningar och idag sker detta genom programmering. Det är kanske just därför t.ex. Raspberry Pi har blivit så populärt inom skolan.Google glasses bygger just på andra tjänster vilket är naturligt, frågan är bara vilka nya utvecklingsområden vi kommer att se utöver GPS-positioneringar, röststyrning, kamerateknik, översättningsmoduler och internetuppkoppling vilket i stort sett Google Glasses handlar om?

Just nu söker Google efter testpiloter för att nyttja Google Glasses, tyvärr antar de bara sökande från USA. Ansökningsformulär finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar