torsdag 8 augusti 2013

Om lösenord och Google-Lås din dator

Vi borde kanske vara lite mer aktsamma om våra lösenord? Samtidigt väger man alltid aktsamhet i förhållande till enkelhet. För visst är det skönt när man slipper skriva in lösenord på alla möjliga och omöjliga sidor? Men det finns problem, särskilt för de som väljer att inte låsa sin dator när man lämnar den. De senaste dagarna har det skrivits en hel del om säkerheten i Googles webbläsare Chrome. Du har säkert hört talas om det men inte själv studerat vad det handlar om.

I korthet handlar det om att alla dina sparade lösenord går att lätt komma åt för den som vet vad man söker efter. Det enda som krävs är att man får tillgång till sin väns dator (som inte är låst) och att vännen använder sig av Google Chrome. Genom att sedan gå in under inställningar i webbläsaren (klicka på de tre raderna längst upp till höger på webbläsaren) och därefter välja inställningar (se längre ned i menyn eller klicka på denna länk chrome://settings/.

Du får då upp en sida i din webbläsare. Om du går längst ned på denna sida kan du därefter välja "Visa avancerade inställningar" (se bild nedan)

Därefter väljer du att under Lösenord och formulär och klicka på den blå länken där det står Hantera sparade lösenord.

Du får nu upp en sida med alla dina lösenord som finns sparade. Det som är det luriga är att det ser ut som att de är skyddade genom att de visas som punkter, men om du klicka på dessa punkter så får du upp ett alternativ där det står Visa. Om du klickar på Visa ser du dina lösenord.


Detta anser jag vara rätt klantigt med tanke på att säkerheten på detta sätt definitivt äventyras men det förefaller som att Google inte tänker göra ngt åt detta. Ett enkelt sätt att komma runt detta problem vore att helt enkelt inte komma in till dessa lösenord om man inte skrev in sitt lösenord till Google.

Testa själv och se till att låsa din dator.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar