måndag 19 augusti 2013

Ask.fm har förstått allvaret...eller?

Vi kan idag läsa på BBC-news att den populära sajten Ask.fm nu skall skärpa sig vad gäller att skapa en säkrare webbplats. Detta sker i kölvattnet av den brittiska 14-åringen Hannah Smiths självmord som genomfördes efter det att hon inte orkade med mer mobbning på Ask.fm.  Alldeles för sent givetvis då detta aldrig borde fått hända och det som nu skall ske är följande:

  • Anställa mer personal, inklusive en säkerhetsansvarig, för att moderera kommentarer på sajten
  • Skapa en mobbnings / trakasseri -kategori där man kan anmäla inlägg jämte en kategori där "spam/bluff", "hate speech", "våld" och "pornografiskt innehåll" anmäls.
  • Synliggöra en funktion där man kan välja bort anonyma frågor
  • Begränsa antalet funktioner som oregistrerade användare kan komma åt samt kräva en e-postadress vid om man som registrerad användare vill prenumerera på ngt.
Men frågan är varför det lettiska företaget väljer att nu aktivt arbeta med säkerheten? Primärt handlar det nog inte om ett moraliskt ansvar utan snarare för att intäkterna helt plötsligt försvann från sajten så snart det blev känt att Ask.fm innehåller mycket av mobbning. Det faktum att dessutom den brittiska premiärministern David Cameron uppmanade befelkningen att bojkotta Ask.fm spelade nog också in till stor del. Det som är ledsamt i denna historia är att det blir så tydligt att när det är pengar inblandade, då händer det saker. Däremot har det under lång tid varit allmänt känt att mobbning förekommer i hög grad på Ask.fm men inget har hänt..förrän nu.

Hela historien är tragisk för de inblandade ungdomarna samt alla de som på olika sätt är mobbade på Ask.fm eller andra sociala medier. Vi behöver fler röster i detta och inte minst måste vi agera så snart vi ser att unga såväl som äldre far illa på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar