fredag 8 april 2011

Var är alla Svenska appar?

Varje dag så översköljs vi av olika pedagogiska appar för både telefoner såväl som läsplattor men var är alla svenska appar? Borde detta inte vara en rätt så stor marknad för utvecklare och pedagoger att utveckla sådana. Visst, det finns några men vad gäller språkinlärning, stavning, enkel matematik mm så är utbudet klent. Vi behöver appar som barn i ung ålder kan nyttja för att börja träna på bokstäver och enkel matematik. Appar som skapar geografisk förståelse och appar som genererar nya kreativa tankar och visioner hos våra små. Vi kan inte nyttja de engelskspråkliga alternativen hur tillgängliga och bra de än må vara.

Alma Taawo på Skolverket och länkskafferiet skapade för någon vecka sedan en Diigo-grupp där alla som önskar kan bidraga med appar som är lämpliga att använda i förskolan/skolan. Gå gärna in där och fyll på med förslag, gärna svenska sådana.

5 kommentarer:

 1. Det är på gång. Har hört att det finns projekt som ska generera fler appar på svenska i samarbete med skolor. GameSallad är annars ett program att testa för den som vill göra det själv. Det här är spännande att följa, lär bli en explosion av appar när vi nu ser att fler skolor tar in Ipad i undervisningen.

  SvaraRadera
 2. Det ser vi fram emot. Tipsa gärna när det dyker upp spännande svenska appar. Tack för din kommentar.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Vi är ett svenskt "app-företag" som nyligen lanserade våra första barn-appar. (Hittills gjort en pekbok med djur och lär-dig-räkna-1-10-app.) En av drivkrafterna för oss var just att hela marknaden totalt domineras av enbart amerikanska aktörer. Det är synd, åtminstone för alla svenska barn.

  Vänliga hälsningar,
  Daniel
  www.wombi.se

  SvaraRadera
 4. Jag håller med! Har precis köpt Apples programpaket för "tillverkning av appar" och försöker läsa en iTunesU-kurs från USA om hur man gör. Det lär ta tid för en enskild pedagog som jag men framtiden ligger ju här för de yngre barnen (3-7 år)... Jag skulle vilja jobba som apputvecklande pedagog!

  SvaraRadera
 5. Hej, Natur & Kultur har en del pedagogiska appar för små barn:

  http://www.nok.se/nok/laromedel/digitala-larresurser/innehall/App/

  SvaraRadera