fredag 15 april 2011

Twitterdemokrati eller förbud

Jag kan inte annat än med stort intresse och visst nöje ta del av den rätt irriterande situation som just nu belastar riksdagen (läs t.ex. SvD eller Expressen) . När Ylva Johansson (S) samtalat (frivilligt eller motvilligt, uppgifterna går isär) med SD om en fråga om a-kassan så passade två moderata politiker på att Twittra om mötet vilket klart gav rejält gensvar. Svaret från Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Carina Moberg, är att man vill förbjuda Twittrande och SMSande från riksdagen med argumentet, vi ska inte ha någon twitterdemokrati i Sverige.

För egen del anser jag det vara rätt oroväckande då ledande politiker går ut med förslag som innebär att vi skall inskränka yttrandefriheten inom offentliga miljöer. Jag anser att vi valt dessa politiker och det skall vara öppet vad man diskuterar och även som i detta fall vilka som man träffar och sluter överenskommelser med. Detta är en demokrati som jag uppskattar och jag välkomnar denna händelse, inte pga att man sluter överenskommelser med SD (om nu detta skett) men för att diskussionen om demokrati aldrig får avta eller begränsas.

Politiker är rätt duktiga på att ge möjlighet till övervakning inte minst över nätet samt övervaka halva Sverige med kameror allt i syfte att se till att saker och ting går rätt till. Då är det väl lika självklart att vi ska ha möjlighet att få insyn i det som sker i riksdagshuset också? Anna-Karin Hatt vågade sända ut rundabordssamtalen tidigare i vår samtidigt som ett ivrigt Twittrande pågick samtidigt. Det vore roligt att höra hennes röst i denna debatt och få hennes bild av hur Twittrandet påverkar hennes situation som politiker.

Nej fram för mer Twitterdemokrati så att vi har en möjlighet att se vad våra folkvalda egentligen samtalar om och med. Tydligen gillar politiker Twitterdemokrati när det sker utomlands som t.ex. i Egypten och Libyen, men Sverige är ju en annan sak?

Följ hashtaggen #twitterdemokratiTwitter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar