tisdag 19 april 2011

"Alla barn är speciella, man kan undra var alla vanliga vuxna kommer ifrån"

Läser i DN om rapporten Social networking, age and privacy från EUKidsOnline som uppmärksammar att 20% av 9-12 åringarna har ett konto på Facebook trots att åldersgränsen är 13 år. I EUKids onlines pressmeddelande framgår det att åldersgränser inte är särskilt effektiva samt att många av de unga har offentliga profiler vilket gör att vem som helst kan ta del av de ungas profil. Rapporten tar inte bara upp Facebook utan det visar sig också att 38% av Europas unga 9-12-åringar har något engagemang i sociala medier. Läs hela rapporten här. Vad som kanske är intressant med rapporten är att unga användare oftare har en öppen profil i förhållande till de äldre. Rapporten tar inte upp hur öppenheten påverkar dem utan detta är en rent kvantitativ undersökning.

Det är intressant med sådana här reportage då jag tror att många läsare instinktivt blir oroliga och känner att detta är inte bra. Särskilt med rubriken som DN har "Många barn sårbara på nätet". Man rubricerar klart efter nyhetsvärdet och i detta fall så är syftet att få många att oroa sig. Och det finns altid dem som vill reglera och ändra som EU-kommissionären Neelie Kroes, som vill att alla företag som tillhandahåller sociala tjänster skall tillse att alla profiler för unga skall vara endast tillgängliga för ens vänner. Föga förvånande och jag är rädd att en ny våg av moralpanik kan utlösas om vi ser ett antal sådana här rapporter publiceras. Jag tror istället att vi ska fråga vad branen anser om detta. Jag rekommenderar att läsa Emil Isbergs inlägg om DNs artikel, jag tror att många känner igen sig.

Alla barn är sårbara, det är de i så många sammanhang där sociala medier är ett sådant. Men det är tydligen helt ok att röka i närheten av sitt nyfödda barn, eller att tala i telefonen under bilkörning medan barnen sitter i bilen, och att skjutsa sina barn till skolan vilket har lett till fler olyckor i anslutning till skolan, listan kan göras lång.

Jag måste avsluta med ett citat från filmen Lost in translation:
"Alla barn är speciella, man kan undra var alla vanliga vuxna kommer ifrån"
Om vi försöker att göra barn till vuxna...då har vi förlorat dem.