tisdag 23 november 2010

Vi har allt att vara glada över

jag befinner mig just nu i Kenya för ett samarbete samt bedriva utbildning vid ett universitet beläget på landsbygden. Jag ägnade gårdagens eftermiddag åt att försöka få information för att få tillgång till det lokala trådlösa nätverket som finns där jag bor. Tyvärr lyckades jag inte få den information jag behövde för att komma åt det trots att jag talat med fem olika personer, besökt tre ställen samt suttit timmar på olika kontor. Sådana gånger slår det en hur otroligt privilegierade vi är i Sverige där internetuppkoppling tillhör vardagen och alla förväntar sig att det ska fungera. I Kenya hoppar man över koppartrådar och går direkt på 3G-nätet men även det har sina brister vad gäller stabilitet. Det är bra att få perspektiv på saker och ting och vi bör istället för att se problem med nätet fortsätta utvecklingen till att nyttja det maximalt och utveckla metoder och pedagogiken för att i högre grad nyttja det till utbildning.

Den utbildning jag skall hålla i under två dagar handlar just om IT och pedagogik. Bara det är en utmaning, vi har i Sverige gått till ett alltmer kollaborativt lärande medan man i Kenya har en mer auktoritär undervisningmodell och ett rätt distanserat förhållande till sina studenter.

Ett annat intressant spår är att vi också arbetar med utveckla geografisk informationssystem (GIS) med ny teknik. Vi inför nu iPad med 3G uppkoppling som verktyg för att kartlägga skogar och gårdar vilket verkar bli en mycket bra lösning tillsammans med några intressant GIS-program.

Men allt är inte enkelt och det måste jag bara tillstå att det är det i Sverige...vi har allt att vara glada över.

onsdag 17 november 2010

WEBBSEMINARIE - NYA LÄRARROLLEN 25/11 KL 15.00-16.30

I morgon drar jag på långresa men skall under min vistelse i Kenya under nästa vecka delta i Delas webbinar Nya Lärarrollen vilket jag ser fram mot. Det är en intressant sammansättning av folk som kommer att delta och med den samlade kompetensen så kanske jag är lite överflödig, men jag är glad över att få vara med.

jag uppmanar er alla att delta för även om innehållet kan vara av intresse så är även formen intresant, det att tillsammans vara med, kanske kan det tom fungera för mig att delta från Kenya. Så anmäl Er eller läs åtminstone vad det handlar om.

Se mer på Dela

tisdag 16 november 2010

Sociala medier ersätter andra kommunikationsverktyg

Enligt en rapport från Airwide Solutions så kommer vi inom några år se ett skifte från kommunikation över SMS eller vanliga mobil/telefon samtal. Rapporten baseras på vad operatörer i Europa, Nord Amerika och Asien anser kan bli de mest populära kommunikationsvägarna år 2015. Rapporten kan man läsa på lite olika sätt och man kan utläsa att kanske kommer inte sociala medier vara den mest frekvent använda kommunikationsvägen men däremot kan den bli den viktigaste kommunikationsformen.

Vi såg kanske ett viktig steg i denna utveckling i och med Facebooks uttalanden och planer för framtiden i går. Idag får vi se vad Apple har för planer vilket även det kommer att bli intressant. Kanske är en signal om att något särskilt kommer att hända med iTunes då man idag uppmanar oss alla att uppdatera iTunes till en nyare version. Vi lever i en spännande värld...tur att man får vara med.

måndag 15 november 2010

Vilken blir Facebooks stora utmaning?

Facebook som tidigare "endast" var en social mötesplats har nu vuxit mycket snabbt och i och med dagens annonsering av Facebookgrundaren Zuckerberg att man nu tar steget till att bli en e-posthanterare, eller snarare, en meddelandecentral. Detta innebär att Google får det än svårare att bemöta konkurrensen från Facebook. En mycket intressant utveckling med tanke på att Google för några år sedan gjorde samma resa som Facebook gör nu men då med Microsoft som främsta motstånd. Det som är intressant är att vi som finns i dessa digitala världar gärna vilja se ett statiskt skeende, kanske bara för att vi känner oss trygga i det vi vet. Med tanke på den snabba utvecklingen under de senaste 15 åren så kan vi istället fråga oss...vilken blir Facebooks stora utmaning? Facebook bakar nu in allt i denna sociala plattform: Annonsering, Positionering, E-post, spel, foton och film. Och vi som trodde att nätet skulle ge oss frihet att välja, den friheten försvinner alltmer då allt decentraliseras.

Jag ser fram mot att se vilken Facebooks stora utmaning blir.

fredag 12 november 2010

Facebook och statistik

Det är många siffror som figurerar på nätet om hur många användare det finns på Facebook, i Sverige eller i Europa. Statistik som är värdefull men ofta blir det lite att man lånar siffror av varandra och till slut vet man inte exakt om uppgifterna stämmer eller ej. En god sida att studera utvecklingen är Facebakers.com. Risken är bara att man fastnar i den alldeles för länge. Nu har Facebakers fått snyggare gränssnitt och bättre grafer så nu är det ännu lättare att fastna i.

I övrigt är det bråda dagar nu så jag hinner knappt följa vad som händer på nätet. Deltagande i konferens i går och i dag på Högskola Dalarnas Medieevent: The Impact of Sound & Images in contemporary communication samtidigt som jag gör de sista förberedelserna för en tjänsteresa till Kenya för att där vara del i utvecklingen av nätbaserad utbildning...inte så tråkigt alls. Kenya som för övrigt ständigt ökar sin Facebook-population.

tisdag 9 november 2010

Ge för sjutton pedagogerna lite svängrum

Skolverkets senaste nyhetsbrev har som tema IT i skolan vilket är ett viktigt tema. Frågan är vad som driver skolor att införa IT i skolorna? Är det för att man ser pedagogiska poänger med detta eller handlar det för många om att man gör det för att det just nu börjar att bli en trend? Om det senare är på gång att hända, vilket jag i somliga fall misstänker så är jag oroad. Det verkar som om många helt tappar fokus så snart teknik blandas in. Aldrig skulle man kunna tänka sig att köpa in böcker till ett bibliotek utan någon som helst tanke om vad ska ingå i biblioteket, aldrig skulle det fungera att bygga en skola utan att fundera över vad man har för tanke med skolan och hur man ser på den i det långa loppet. Men med IT sker något helt annat allt för ofta. Om vi går tillbaka till bilden av att skapa ett bibliotek...vilka låter man leda arbetet? Svaret är givetvis bibliotekarierna, ingen skulle vilja hävda annat heller. Men när vi då tar in IT i skolan så blandar sig så många andra parter sig i samtalet. Tekniker då de anser att detta är deras område, administratörerna för att de känner att de får merarbete, föräldrarna då detta skiljer sig från den skola som de känner till osv osv. Inte konstigt att det finns ett visst motstånd hos pedagogerna att införa IT i skolan då det finns så många aktörer som vill få ett ord med i laget.

Nej låt pedagogerna göra det som de är bäst på, dvs. att leda den pedagogiska utvecklingen och ge dem för sjutton lite svängrum så att vi får en förändring. För goda pedagoger ser också att skolan måste förändras och detta är akut när alla våra liv, och inte minst våra ungas livsvillkor så snabbt förändras.

måndag 8 november 2010

20-års intervall och kognitionskommunikation


Läser på George Siemens blogg elearnspace om teknik/kommunikationsskiften baserad på en bild (som återges nedan). Det handlar om att framtiden ligger i att strömma innehåll som en del i en störe gemensakp, eller som Danah Boyd uttrycker det i en artikel i EDUCASE:

The future of Web 2.0 is about streams of content. If we want to help people, we need to help them be attentively aligned—”in flow”—with these information streams.




Bilden ovan ger en god översikt fram till nu men för mig är det något luddigt vad dessa aktivitetsströmmar kan innebära, vilka som är värdefulla och vilka som är totalt oviktiga. Givetvis handlar det om att för en del så är något viktigt medan det kanske för mig är helt oviktigt. En uppenbar risk finns nu att informationsbruset i våra aktivitetsströmmar kommer att bli så stort att vi får svårt att urskilja det som är viktigt för mitt vidkommande. När vi sänder ut till obestämbara mottagare så blir många gånger meddelandet mer luddigt och obestämbart än när man vet vilken mottagarna är.

Nästa skifte, 2030, kan bli precis vad som helst, men ett intressant scenario skulle kunna vara kognitionskommunikation (sådär alldeles lagom luddigt begrepp för att det skulle kunna fungera :-) )

fredag 5 november 2010

Fredagsskoj

Om ni inte sett den underbara men också kontroversiella serien som går under namnet Wulffmorgenthaler så är det bara att rekommendera, här blandas allt från samhällets alla skikt och där jag plockar ur denna:

Serien är inte bara rolig utan sätter faktiskt fingret på våra så tänjbara och grumliga värderingar som vi i de bästa av världar så väl kan relatera till, men när det kommer upp bättre alternativ så är dessa inte helt omöjliga att omvärdera.

torsdag 4 november 2010

Alkokontroll på nätet

Vilken rolig idé, Fyllefilter på nätet, iden är inte bara rolig utan också fantastiskt...onödig. Tanken är att man skall kunna koppla fyllefiltret till Facebook så att jag inte skriver något som jag inte bör skriva under berusat tillstånd. Jag kan dessutom aktivera filtret så att det är aktivt tider då jag...brukar vara full?

Det hela är förvirrande...att bli så berusad så att man skriver fel saker på nätet brukar sällan föregås av en planerad handling, utan sådant händer väl snarare när man minst hade tänkt det? Det är systembolaget som mer eller mindre ligger bakom detta just för att förhindra att alkoholberusad ungdom (ja notera att det är riktat mot just ungdom), detta enligt IDGs PC för Alla som skriver om detta filter, vi kan där läsa:

En undersökning genomförd av analysföretaget Xtreme på uppdrag av IQ visar följande fakta om svenskarnas internetvanor:
  • 45 procent av de tillfrågade Facebookanvändarna uppger att de använt Facebook i berusat tillstånd.
  • Mer än var tredje Twitteranvändare har använt Twitter när de har druckit alkohol.
  • 63 procent har märkt när någon av deras vänner uppdaterat sin status på Facebook eller Twitter under påverkan av alkohol.
Undersökningen baseras på svar från 1 027 personer i åldrarna 18 till 35 år.

Jag skulle gärna velat sett hur de som är över 35 nyttjar Facebook i berusat tillstånd. Ännu en gång är detta något som skall ses som något onormalt och något som är ett problem för den lite yngre populationen.

Att ha ett Fyllefilter är enligt min mening lika korkat som att man på Svenska Spels spelställen i affärer eller på kiosker eller på nätet skriver Spela Lagom. Vem riktar sig denna information till? Vilka riktar sig Fyllefiltret till, är det systembolaget som önskar att man skall dricka måttligt för annars kan det gå illa för en på Facebook?

Än en gång så har nätet blivit något som måste regleras med teknik istället för att vi som vistas i dessa sammanhang tar ansvar för det vi gör...kanske lika bra att vi alla helt enkelt medger att det bara är elände med nätet, mobiltelefoner och allsköns teknik...det var helt enkelt bättre förr :-)

Ser nu fram emot att ha ett filter för oss som tänker grumliga tankar på på nattetid och som uppdatera statusen i detta virriga tillstånd. För oss som Twittrar i sista sekund innan vi boardar planet, för oss som gärna skriver lite ironiskt och som inte alla riktigt förstår, för oss som är olycklig kära eller som är svikna och har ett behov att skriva något om detta, för oss som har febertoppar över 40 grader celcius, för oss som är oblinda.

Jag tror att mitt budskap har gått fram :-)

måndag 1 november 2010

Vi vill ha böcker

Läser på Stefan Pålssons omvärldsblogg att det finns en besvikelse på Norska Nordahl Grieg vidaregående skole med införseln av datorer i undervisningen. En Facebook-grupp har startas som protest där eleverna begär böcker och traditionell undervisning för att lära sig mer. Mycket intressant och jag tror att vi kommer att få liknande händelser i Sverige. Frågan är bara vad som har hänt i detta fall? Har man som så många gånger förut köpt en massa tekniska lösningar utan att ha en pedagogisk idé med det man gör eller är det så att man har haft för stora förhoppningar på tekniken? Kanske har man nyttjat för många verktyg samtidigt eller nyttjat fel från början? Kanske har inte lärarna fått god utbildning eller det stöd som de behöver, kanske har eleverna fått undermålig utrustning?

Fallgroparna är så många och ändå är det så många skolor som hoppar in i sådana här projekt utan att ens fundera på ovanstående frågor. Att införa teknik och metodik är inte alldeles enkelt och måste drivas utifrån ett pedagogiskt motiv och strategi. Tänk vad mycket bättre allt hade varit om vi slapp begreppet IT vilket för så många pedagoger skapar skrämselhicka, IT borde istället hetat pedagogisk utveckling (PU), kanske hade det sett annorlunda ut i skolorna då?