torsdag 4 november 2010

Alkokontroll på nätet

Vilken rolig idé, Fyllefilter på nätet, iden är inte bara rolig utan också fantastiskt...onödig. Tanken är att man skall kunna koppla fyllefiltret till Facebook så att jag inte skriver något som jag inte bör skriva under berusat tillstånd. Jag kan dessutom aktivera filtret så att det är aktivt tider då jag...brukar vara full?

Det hela är förvirrande...att bli så berusad så att man skriver fel saker på nätet brukar sällan föregås av en planerad handling, utan sådant händer väl snarare när man minst hade tänkt det? Det är systembolaget som mer eller mindre ligger bakom detta just för att förhindra att alkoholberusad ungdom (ja notera att det är riktat mot just ungdom), detta enligt IDGs PC för Alla som skriver om detta filter, vi kan där läsa:

En undersökning genomförd av analysföretaget Xtreme på uppdrag av IQ visar följande fakta om svenskarnas internetvanor:
  • 45 procent av de tillfrågade Facebookanvändarna uppger att de använt Facebook i berusat tillstånd.
  • Mer än var tredje Twitteranvändare har använt Twitter när de har druckit alkohol.
  • 63 procent har märkt när någon av deras vänner uppdaterat sin status på Facebook eller Twitter under påverkan av alkohol.
Undersökningen baseras på svar från 1 027 personer i åldrarna 18 till 35 år.

Jag skulle gärna velat sett hur de som är över 35 nyttjar Facebook i berusat tillstånd. Ännu en gång är detta något som skall ses som något onormalt och något som är ett problem för den lite yngre populationen.

Att ha ett Fyllefilter är enligt min mening lika korkat som att man på Svenska Spels spelställen i affärer eller på kiosker eller på nätet skriver Spela Lagom. Vem riktar sig denna information till? Vilka riktar sig Fyllefiltret till, är det systembolaget som önskar att man skall dricka måttligt för annars kan det gå illa för en på Facebook?

Än en gång så har nätet blivit något som måste regleras med teknik istället för att vi som vistas i dessa sammanhang tar ansvar för det vi gör...kanske lika bra att vi alla helt enkelt medger att det bara är elände med nätet, mobiltelefoner och allsköns teknik...det var helt enkelt bättre förr :-)

Ser nu fram emot att ha ett filter för oss som tänker grumliga tankar på på nattetid och som uppdatera statusen i detta virriga tillstånd. För oss som Twittrar i sista sekund innan vi boardar planet, för oss som gärna skriver lite ironiskt och som inte alla riktigt förstår, för oss som är olycklig kära eller som är svikna och har ett behov att skriva något om detta, för oss som har febertoppar över 40 grader celcius, för oss som är oblinda.

Jag tror att mitt budskap har gått fram :-)

2 kommentarer:

  1. Hahaha.. jag visste inte att det var ett problem att folk är sociala på webben när de är berusade? Kanske skulle förbjuda pubar också där man kan träffa folk samtidigt som man är påverkad, du kan ju springa på chefen och råka säga upp dig!

    SvaraRadera
  2. Om man tycker att världen inte har nog med problem så kan man alltid hitta på några nya som egentligen inte är problematiska :-)

    SvaraRadera