måndag 21 maj 2012

Facebook för barn under 13 år?

De senaste timmarna har det florerat ett rykte som säger att Facebook kanske släpper 13-års gränsen på Facebook och tillåter även yngre att gå med. Det hela verkar ha startat med att Sunday Times i en intervju med Facebooks policyansvarige i Storbritannien Simon Milner citerades med att "a lot of parents are happy their kids are on (Facebook)", citatet nås för den som prenumererar på The Sunday Times, artikeln är alltså inte öppen.

Milner citerades vidare med följande:  "There is reputable evidence that there are kids under 13 who are lying about their age to get on to Facebook. Some seem to be doing it with their parents' permission and help." I kölvattnet av dessa uttalanden har Facebook tydliggjort att Milner har blivit felciterad.

I vilket fall är frågan intressant, vi känner alla någon eller flera barn som är med på Facebook utan att vara 13 år, skolorna kryllar av dem och många barn är med på Facebook med föräldrarnas goda minne. Frågan är egentligen vilken funktion denna 13-års gräns fyller? Handlar det om att skydda unga från att komma i kontakt med okända personer på nätet så är skälet gott men misslyckat. Det finns bra många fler oroliga sidor som föräldrar inte känner till samt i de lugnaste vatten finns även där saker dolt under ytan. Att sätta upp en statisk åldersgräns är ett sätt för oss vuxna att slippa ta ansvar och frågan handlar inte om jag ska vara vän med mitt barn på Facebook eller inte, frågan handlar om något mycket viktigare och den bottnar i det enkla...ska jag engagera mig i mitt barn? I så fall blir frågan om 13, 18 eller 7 år oviktig.

Mer om debatten kring åldersgränsen:


1 kommentar:

  1. Hej Jan, åldersgränsen möter bara den federala lagstiftningen där barn är barn upp till och med 12 år. Från 13 år är ansvar för bildinnehåll etc en mkt lättare legal hantering.

    SvaraRadera