onsdag 8 juni 2011

"Klicka på TVn"

Jag besökte barn som är involverade i en dator till varje elev projekt vid en skola för en tid sedan. Jag satt och lyssnade till barnen när de arbetade framför datorn och eleven i årskurs två säger helt plötsligt..."klicka på TVn". Jag såg ingen TV men snart så var det uppenbart vad de talade om, TVn var i detta fall disketten som symboliserar "spara"-funktionen. Det fick mig att fundera på hur mycket annat som vi talar om i vardagsspråk som faktiskt för vår unga befolkning uppfattats som grekiska? Varför finns överhuvudtaget disketten kvar, uppenbart är att de som tar fram nya gränssnitt i våra program inte förstår att vi har språkliga problem som vi måste hantera. Frågan är inte ny alls och många har uppmärksammat just detta exempel, så t.ex. Micke Gunnarsson eller bloggen rätt enkelt som skrev om detta för fyra år sedan.

Frågan är om vi vill släppa de gamla artefakterna till förmån för nya för dessa är en del av oss oavsett om vi reflekterar över det eller inte. Jag tänker på de gamla kassettbanden som för många av oss har ett rätt positivt nostalgiskt skimmer över sig. Detta rätt så dåliga lagringsmedel som vi kanske istället skall betrakta som en parantes i utvecklingen av god lagring. Men visst har vi alla suttit och snurrat med pennan för att få någon ordning på inspelningen efter att den kärvat i bandspelaren? Klicka på bilden nedan:

Har ni egna erfarenheter av hur det gamla idag skapar oförståelse i det nya får ni gärna göra ett inlägg.

2 kommentarer:

 1. Kommentaren att spara-knappen ser ut som en teve är vanlig bland vuxna också. Öppna-knappen tycker flera är obegriplig.

  Knappen för att starta bildspel i Powerpoint ger associationen till ett vinglas bland en del vuxna.

  "Nu är det dags för bensträck", sa jag som vanligt på kurs. Svar från koncentrerad och nervös deltagare (på fullt allvar): "Var finns den knappen? Jag hittar inte."

  Inte lätt med språk och symboler

  SvaraRadera
 2. Håller med Britt, just öppna-funktionen verkar många tycka är helt obegriplig. Mina föräldrar, som inte är så vana vid IT, har kläckt ur sig en rad saker under åren som kan liknas vid just "Klicka på TVn".

  SvaraRadera