onsdag 15 juni 2011

Ny kurs till hösten...eller kanske tidigare än så

Jag kommer nu under sommaren att arbeta med en kurs som troligtvis kommer att vara helt öppen för alla och som kommer att fokusera på Nästa Generations Lärande och vad allt detta nu kommer att innebära. Men i arbetat med att utveckla kursen så ser jag en hel del problem, bland annat detta att skolan i mångt och mycket fortfarande fastnat i lärplattformar och kontrollsystem istället för att utveckla den pedagogiska idén med det man gör. Jag har ofta klagat på lärplattformar av den enkla anledningen att dessa just cementerar skolan som en statisk miljö med klassiska beståndsdelar som närvaro, inlämning, statistik och tillrättalagda läromedel. Samtidigt som driver många tanken på att vi måste ha dessa miljöer då det vore omöjligt att hämta in all information från bloggar eller andra sociala mötesplatser som annars är alternativet. Jag delar inte den uppfattningen för min tanke är att när vi släpper våra elever/studenter fria och vi ger dem ett ansvar så släpps också kreativitet, nyfikenhet och en vilja att utvecklas loss (även om eleverna kanske inte alla gånger skulle uttrycka det på detta sätt).

Den kursen som jag nu skissar på skall utveckla idén på ovanstående och med ett tydligt fokus på att bryta oss loss från tungrodda och dyra administrativa system som snarare hämmar oss än stöttar oss. Denna utveckling leder oss definitivt inte in i nästa generations lärande utan klamrar sig obönhörligt fast i gamla uppfattningar som inte fungerade för tio år sedan och som än idag inte fungerar...ska det vara så svårt att inse?

Mer information om kursen kommer så småningom på denna blogg. Men de som kommer att vara med kommer dessutom att få tillgång till ny miljöer som för många idag är okända.

För den som redan nu är intresserad så är det möjligt att gå in på Google Maps och markera dels din geografiska plats där du befinner dig på samt om du har en bloggadress att nå dig på.

Visa Nästa Generations Lärande - Deltagare på en större karta
Klicka på kartan ovan och lägg in din plats genom att välja "redigera"

Kursen kommer att innehålla bl.a. följande:

 • Historik, de senaste 15 åren och mer därtill
 • Vad skiljer lärande idag från tiden innan internet?
 • Den förändrade lärarrollen
 • Öppna digitala lärresurser och nätjuridik
 • Molnet - resurs eller nackdel i offentlig miljö?
 • Läs/skrivplattor i skolan
 • Praktik: Skapa olika former av lärresurser
 • Vad ligger bakom nästa krön?

4 kommentarer:

 1. Det låter mycket spännande :) Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej läste artikel idag, och är intresserad av att ta reda på om jag kan delta. Är det fortfarande aktuellt? Hur går jag vidare?

  Ingemar Paulson
  IT- och kommunikationssamordnare
  Skolkontoret
  Falu Kommun

  023-827 51
  ingemar.paulson@falun.se

  SvaraRadera
 3. Hej Ingemar

  Det är fortfarande aktuellt och jag tänker mig gå ut med mer information i slutet av nästa vecka. Jag försöker att knyta högskolepoäng till kursen som man i efterhand kan ta ut. Men som sagt, jag återkommer både med info på bloggen såväl per mail. Om du har ngn G-mail adress som jag kan nyttja för att bjuda in dig på Google+ ?

  SvaraRadera
 4. Hej Jan

  Försökte anmäla mig på senvåren till denna kurs men inte fått någon reaktion så antagligen ha inte anmälan fungerat.
  Jag är fortsatt intresserad av kursen.

  ulf.mansson@borlange.se
  ulfborlange@gmail.com

  Ulf Månsson
  skolchef
  Borlänge

  SvaraRadera