tisdag 28 juni 2011

Google+, flipp eller flopp?

Vi minns säkert den enormt stora uppståndelsen som Google Wave gjorde för ungefär två år sedan. Alla ville ha en invite (inbjudan) till detta verktyg som skulle revolutionera kommunikation och detta skulle ske i realtid. Som flera av er läsare känner till blev det inget mer än just uppståndelse, ingen fann någon särskild nytta i Google Wave men intressant var att notera att så många IKT-människor direkt nappade på Wave och trodde att detta skulle skapa totalt nya möjligheter...men resultatet blev det motsatta, det blev mycket tid som gick åt för att komma underfund med att vågen ebbade ut.

Nu är det dags igen för Google och denna gång heter det Google+. Denna gång tar Google fokus på den delande gemenskapen och man vill från Googles håll mena att det idag så blir vi individer som är online för offentliga och det finns behov att skapa en rikare och mer nyanserad digital gemenskap. Man har från Google medvetet hållit en låg profil. Google+ innehåller en hel del olika funktioner men vad jag förstår så har Google utvecklat en videochat-funktion (kallas: Träffpunkter) för uppemot tio (10) samtidiga användare. Detta är oerhört spännande och en stor utmaning för andra företag som just nu gör stora pengar på videokonferens, t.ex. Adobe Connect och Illuminate. Om det nu är så att Google släpper en videochat som har goda tilläggsfunktioner så blir det spännande. Jag tror att Google är tvungen att göra något radikalt och spännande för att få starkt fokus på företaget igen, Google+ kan vara en del i den strategin.

Kortfattat handlar Google+ om tre områden:


  • Gnistor (flöden av sådant som jag är intresserad av)
  • Kretsar (dela information inom olika kretsar)
  • Träffpunkter (videochatfunktion)


Hur kommer man åt Google+ då? Som vanligt så måste man vänta på en inbjudan eller kanske kan få någon annan att dela ut en sådan. Mer information om Google+ och för att anmäla sig för en invite gör du här.

För mer information om Google+, läs artikeln på Techcrunch.