torsdag 30 december 2010

Facebook och Google-giganternas kamp

För något år sedan så trodde alla att Googles dominans på webben mer eller mindre var ohotad, idag ser det annorlunda ut. Facebook blev under 2010 i USA den mest besökta tjänsten enligt Thenextweb. I tabellen nedan ser vi den totala omkastningen och mycket kommer att hända under 2011. Vilken blir Facebooks stora utmaning?


onsdag 22 december 2010

Kan inte låta bli...

...att tipsa om Google Labs Body Browser. Kräver en uppdaterad Google Chrome eller Firefox men det är det värt, vilken fantastisk möjlighet att se kroppen i genomskärning. Transparent var ordet.

måndag 20 december 2010

Låna böcker på biblioteket till iPad och iPhone

Något som jag sett fram mot är att kunna låna böcker på biblioteket för att sedan läsa dem på iPad. Det har tidigare inte varit möjligt men nu går det även om inte iBook nyttjas för detta. Problemet är att man tidigare inte haft någon lösning för att läsa e-böcker från eLib men med "appen" Bluefire Reader så funkar det faktiskt mycket bra.

För att låna böcker krävs tre saker:
  1. Ett lånekort på ditt lokala biblioteket samt att biblioteket ger möjlighet till att låna ut e-böcker (vilket de flesta bibliotek gör idag)
  2. Ett Adobe-ID för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.
  3. Programmet Bluefire Reader
Gå sedan in på eLib och se om ditt bibliotek är kopplat till eLib. Välj sedan en bok och ange ditt biblitekeskortsnummer. Välj formatet epub till iPhone, till iPad funkar både ebup och pdf men epub är att föredra. Klicka på "hämta hem" bok och sedan på länken som dyker upp. Klicka sedan: "öppna i Bluefire".

Nu kan du börja att läsa på din iPad eller iPhone och det bästa av allt är...att allt är gratis.

lördag 18 december 2010

Kan våldsamma och realistiska datorspel påverka vår empati?

Läser i dagens DN att en sammanställning av forskning inom datorspel och våldsamma tendenser visar att det kan finnas kopplingar däremellan. Artikeln uppmärksammar läsaren visserligen på att sambanden är vaga men dock inte oviktiga. det är de fyra hjärnforskarna Pedrag Petrovic, Andreas Olsson, Henrik Larsson och Martin Ingvar som står som författare till artikeln och läsningen är helt klart intressant.

Även andra nya studier, där man följt dataspelande ungdomar under flera år, visar på att våldsspel ökar risken för aggressivt beteende oberoende om man tidigare visat aggressivitet eller ej. Styrkan på sambanden i den ovannämnda sammanställningen är relativt liten, vilket är förväntat givet att våld och aggressivitet är orsakat av en kombination av olika riskfaktorer, var och en med liten effekt i sig.

Det betyder alltså inte att dataspelsvåld kan klassificeras som oviktigt i sammanhanget, utan snarare att forskning måste fokusera på hur dataspelande i samspel med andra riskfaktorer (socioekonomisk bakgrund, brist på skyddande nätverk, utsatthet och genetiska faktorer) ökar risken för våld och aggressivitet. Det är ytterst viktigt att även inkludera psykologisk experimentell och biologisk forskning för att få en bättre förståelse för hur dataspel kan relatera till aggressivt beteende.

Vi måste ta till oss alla dessa resultat och följa denna forskning, samtidigt är det klart att andra faktorer spelar in som vi också kan läsa i artikeln, men artikeln avslutas med följande och om det stämmer så bör vi helt klart vara uppmärksammade på detta faktum:

Vi vill som hjärnforskare göra klart att forskning talar för att det finns en koppling mellan dataspelsvåld och ökad aggressivitet generellt, genom mekanismer som är väl kartlagda i hjärnan. Vi vill också understryka vår oro utifrån ett neurobiologiskt perspektiv att exponering för grovt datavåld under barn- och ungdomsår kan påverka utvecklingen av hjärnan – och därmed samhället – ytterst negativt.

fredag 17 december 2010

Har bloggandet nått sin "peak"

Pew Internet and American Life Project lanserade i sin senaste rapport statistik som visar på att den kritiska gruppen som bloggar nu verkar ha nått sin peak, det innebär att bloggandet i åldern 18-33 har minskat något samtidigt som de äldre fortfarande bloggar alltmer. Visserligen så ligger vi som är lite äldre ofta lite efter den yngre generationen så kanske når även denna grupp snart sin topp.

Wired´s Ryan Singel skriver följande och menar att bloggandet alltid har varit svårt att definiera, "other than from a simple technical perspective: Any web publication that publishes information easily in reverse chronological order is a blog." But the "spirit" of blogging, one that encourages everyone to express themselves online, lives on in a variety of other ways - "blog-like things,".

Bloggen är alltså inte död men vi får se om det nått sin topp. Det är kanske så att man nu anser att bloggandet är för långsamt precis som e-post, det är ju därför Facebook integrerar mail (eller det man kallar en meddelande funktion) i Facebook då man vill som deltagare där kunna nå varandra snabbt. Varför gå till en mail-tjänst för att sända ett mail till någon i Facebook när man ändå kan göra det i Facebook?

Alltid svårt med förutsägelser så vi får väl helt enkelt se om vi kommer att blogga mindre :-)

torsdag 16 december 2010

Föreläsning i lärarprogrammet imorgon

Någon gång per termin får jag möjlighet att föreläsa i lärarprogrammet på högskolan Dalarna. Ett tillfälle som jag uppskattar enormt varje gång, dels för att det är så stimulerande och roligt att få föreläsa för denna grupp, dels för att det finns så mycket att tala om vad gäller uppväxtvillkor, pedagogisk utveckling med stöd av IT och den förändrade lärarrollen. Problemet är att jag bara har två timmar på mig, jag skulle ju behöva en vecka.

I vilket fall...för den som inte har annat för sig så är det helt OK att följa föreläsningen genom att gå in i föreläsningssal 5 i högskolan Dalarnas videochat (länk), ni kan gärna ställa frågor men jag kan nog inte svara på alla. Föreläsningen startar klockan 10 och slutar 12.

Vi ses kanske imorgon, för egen del så längtar jag och det är inte ofta man längtar nuförtiden.


onsdag 15 december 2010

Men önskan om en härlig digital jul

Vi känner till julevangeliet, nu i modern tappning:

Det är lätt att få expertis-kanske på bekostnad av insikt

"Nätet ger oss nya möjligheter till att få kunskap eller hjälp", "om du Twittrar så får du ofta svar på din fråga inom en timme", jag har själv använt meningarna ovan och det hela låter bra, oklanderligt och lite säljaktigt. Dessutom är det sant till stor del. Det faktum att världens kunskap finns bara ett sökord bortom mina begränsade färdigheter är inte bara helt otroligt, det är ofattbart. Vi förlitar oss till nätet som källa för så mycket idag och oftast kan vi göra det utan problem, vi kollar Pricerunner för att undersöka billigast pris på en vara, vi nyttjar GPSen i bilen trots att vi kanske inte ens behöver, vi Googlar upp namnet på en filmskådespelare som vi talar om men glömt namnet på och inser snart att visst, det var Kevin Costner.

Frågan är om vi med all teknik vet alla vägars namn, städer eller bostadsområden bättre eller kanske känner vi till dem på ett annat sätt idag. Alla våra positioneringstjänster i Gowalla eller Foursquare som berättar för oss var närmsta restaurant ligger så får vi ny information samtidigt som vi på vägen dig sätter på oss skygglapparna. Vi öppnar oss för viss information medan vi stänger ute annan, vi missar mötet med den förbipasserande medmänniskan då vi inte längre frågar denne om vägen till bästa matstället.

Vi filtrerar och sorterar och om man bara gör ett litet tankeexperiment så ser vi hur svårt vi har att forma våra egna sammanhang. Om du bloggar och gjort det under en tid, kan du roa dig med att fundera över hur många blogginlägg du kommer ihåg som du har gjort, eller hur många Twitterinlägg som du verkligen kommer ihåg. Jag kommer själv inte ihåg många. Kanske är det jag skriver ointressant, kanske är min värld för fragmenterad?

När vi får hjälp över nätet så får vi bara fragment och vi saknar ofta djupet eller en större förståelse för det vi frågar om, vi missar insikten. Å andra sidan kanske detta inte är något större problem då inte många efterfrågar djupet eller analysen, vi vill ha snabb, effektiv statstik som visar och understryker min tes...som ofta kan vara ganska svag men som stärks av ytlig information. Jag låter givetvis oerhört gammalmodig i mitt resonemang men jag ser ofta att allmänna kunskaper ofta kan slås sönder av enkla motfrågor.

Vi måste ta oss tid att granska och fundera över de "fakta" som någon tagit fram åt oss eller som någon entusiastisk föreläsare och estradör presenterar. Jag önskar att vi nyttjar nätet till att göra det som är så viktigt, dvs att analysera och nyttja strömmarna till att göra det stora som vi människor är predestinerade att göra, ifrågasätta och ifrågasätta igen. Vi har någonstans gått från att vara intellektuella rovdjur till att bli immatriella filtrerare. Det är lätt att finna kompetens men ofta på bekostnad av insikt och det är vårt ansvar att diversifiera vårt intellektuella landskap...världen kommer inte att kräva det men vi bör kräva det av oss själva.

måndag 13 december 2010

Wikileaks

Ingen kan ha undgått Wikileaks utveckling på den internationella arenan, ett intressant skådespel som alla måste ha synpynkter på. Dokument inifrån sände igår kväll ett nära reportage av Wikileaks som definitivt är värt att se och kan återses på SVT Play. Det finns mycket att säga om Wikileaks och jag sitter just och skriver på ett längre inlägg om detta. Så länge kan kanske det roa en och annan att spela spelet Wikileaks-The Game. Där får man sig ett gott skratt.

tisdag 7 december 2010

Märkliga kopplingar i Rapport

Jag har just sett SVTs nyhetsprogram Rapport klockan 18.00. I den nämns bland annat PISA-rapporten som publicerades idag (läs t.ex. i DN) där det framgår att elevernas resultat i skolan försämras bland annat inom matematik och läsförståelse. Det är en oroväckande läsning men det är egentligen inte detta som detta inlägg handlar om, snarare är det Rapports märkliga reportage som lyfter fram datorspelande ungdomar samtidigt som man berättar om Pisa-undersökningen. Vad jag förstår finns det inga kopplingar i Pisa-rapporten vilket egentligen också saknas i Rapports inslag. Däremot så får alla som ser inslaget en indirekt bild av att datorspelande påverkar skolungdom menligt och latent ligger ungdomar som spelar datorspel till grund för skolans problem.

Jag undrar hur man tänker på nyhetsredaktionerna och hur man så naturligt skapar denna koppling mellan dåliga resultat i skolan och datorspel. Visserligen talar man i inslaget om att det hela oftast bottnar samhällstillhörighet samt i vilken skola man går i snarare än något annat. Men bilderna talar sitt eget språk och det är det som vi kommer ihåg, dvs. Datorspelande=Dåliga resultat i skolan.

Det enda jag kan säga är till nyhetsredaktionen på SVT: Skärpning, vi betalar inte licensavgift för osakliga inlägg och fega kopplingar.

fredag 3 december 2010

Ett fiffigt sätt att dela filmer

Kanske har du delat ut en och anna film från Youtube och lagt på din blogg eller på Facebook. Problemet är många gånger att man får en massa film som man inte kanske tycker att ens läsare ska behöva se. Idag finns det ett enkelt sätt att lösa detta på, för att inte göra det hela för svårt så gjorde jag snabbt en rätt så rörig instruktionsfilm, meng tror att budskapet går fram.


torsdag 2 december 2010

Lite förberedelse inför möte med utbildningsministern

Sitter och funderar över hur jag på bästa sätt skall kunna beskriva utvecklingen inom IT och lärande vid Högskolan Dalarna när jag och min kollega får tillfälle att på måndag presentera vår utveckling för utbildningsministern Jan Björklund. Vi har här en möjlighet att på många sätt beskriva vikten av att IT måste in i alla former av utbildning. Att IT kan befrukta och ge nya perspektiv på ämnen och teman. Det handlar inte bara om skolan eller högre utbildning utan detta är något som påverkar samtliga delar av näringsliv, offentliga organisationer och inte minst privatlivet. Detta vet vi alla men vad vi efterfrågar är att skapa förutsättningar för att utveckla lärandet till att innefatta IT på alla plan, inte för att det är teknik utan för att det är en möjlighet till att skapa ett individuellt lärande för alla.

I högskolans projekt Nästa Generations Lärande handlar det om att ställa om hela högskolan till att bli en miljö som ger studenter möjlighet till att ta del av information och utbildningsmaterial på ett helt nytt sätt. Det handlar inte primärt om vår nästa generation studenter, det handlar om nästa generations lärare snarare vilket är mer intressant. Fokus har så ofta legat på våra unga studenter som "kan allt" inom IT (vilket i sig är en villfarelse) men vi måste gå den andra vägen. Vi måste skapa en lärorganisation som inkluderar det nya och kastar av sig allt som alltid har varit. Vi är helt klart i en spännande brytpunkt vad gäller skolutveckling och vi har världen bästa infrastruktursförutsättningar för att göra något fantastiskt. Att investera i skolan och högre utbildning är att satsa på framtiden. Detta är det som vi kommer att tala med Björklund om, att det inte handlar om "distans" utan om närhet och kommunikation och ett lärande som blir bättre när vi som pedagoger vågar tänka om och göra om. Det får inte stanna vid tanken...nu krävs arbete.

Jag återkommer med rapport efter vår dragning på måndag.