lördag 18 september 2010

En skola för framtiden-inte med dagens politik och politiker

Såhär några timmar innan valdagen funderar men lite på utgången i morgon. I stort sett verkar det inte spela någon roll vilken falang som vinner då alla talar om skolan och dess nödvändiga prioriteringar men i praktiken betyder det ingenting. Våra skola i Sverige är i kris och det är idag oklart vad som kan rädda den. Det är egentligen märkligt hur oerhört toppstyrd skolan är och just pga detta är det helt omöjligt för skolorna i Sverige att ha en strategi då förutsättningar hela tiden förändras, både på lokal nivå såväl som nationell. Detta är märkligt vill jag mena, inte går staten in och detaljgranskar och styr vården på samma diktatoriska sätt, visst finns det styrning men inte på det sätt som nan granskar skolan. Att eleverna ens får utifrån arbetsmiljöperspektiv får vistas på en del skolor är ett mysterium både utifrån fysiskt såsom psykosocialt perspektiv.

Min dotter går nu i en klass där man talar om "framtidens klassrum" vilket i praktiken innebär att man nyttjar storbild (kanon) ibland i undervisningen samt att man får nyttja datorer lite oftare. Dottern kom hem och berättade detta för mig och suckade samtidigt lite uppgivet och säger: Framtidens klassrum...det känns mer som nutidens (slutcitat). Hon kunde inte ha mer rätt och med tanke på hur skolan sliter med att ens ha personal...hur ska vi då tro att skolan klarar av något ytterligare. Mina barn ropar efter egen dator i skolan och höj och sänkbara bord så att man kan alternera arbetsställningen, de ropar efter en ren toalett och lite lugn och ro medan politikerna funderar över vad som går snett och skyller på varandra.

Med nuvarande politik, oavsett ideologisk bakrund och partitillhörighet, kommer Sverige att ha stora problem. Kanske vore det klokare om politikerna överlät en större del av ansvaret till skolorna själva, och låter skolverket granska och följa upp verksamheten. Politikernas uppgift skall vara att stötta den pedagogiska verksamheten och mindre bry sig om sin egna personliga karriärer. Om vi satsat på skolan och tillser att eleverna får det stöd de behöver för att komma ut med godkända och bra betyg så kommer samhället att tjäna på det tio gånger om. Skolan är förutsättningen för ett fungerande samhälle men tyvärr verkar det idag som om politikerna anser att de är primärverksamheten dem själva.

Skolan kan räddas men inte förrän politikerna vågar släppa kontrollen...det är då utveckling sker.

3 kommentarer:

  1. Jan, det är inte skolan som vinner utan Idol eller andra liknande media...

    SvaraRadera
  2. Bengt...jag är osäker på vad du menar med ditt inlägg

    SvaraRadera
  3. Skolan är längre inte enda bärare av kunskap...och vi ägnar mer tid framför idol än att göra läxorna...

    SvaraRadera