Personnummer: Tidigare var många mycket restriktiva med att lämna ut sitt personnummer, idag kräver mer eller mindre varannan sajt att man skall uppge sitt personnummer, inklusive de fyra sista siffrorna.
Partisympati: Vilket parti man röstar på har alltid varit en "hyschig" historia i Sverige. Det val som vi såg i år visade dock många gånger tydligt vilka partisympatier vänner på Facebook och Twitter hade. Kan det vara så att politisk tillhörighet blir tydligare på nätet?
"Jante-lagen": Tidigare så var vi rätt duktiga på att bevara våra framgångar och istället lyfta fram våra "lagom"-identiteter. På nätet sker det motsatta, att lyfta fram det vi är, vill bli eller har varit är något som är av stor vikt för många. Nätet handlar om att synas och kanske är det så att vi vågar synas mer just på grund av att vi inte behöver säga det ansikte mot ansikte? Att visa upp det man har i form av dyra saker eller dyra resor är ett sätt att helt frångå Jante-lagen. Jante-lagen ersätts av Etnaj-lagen, dvs Jantes motsats.
Lösenord: Tydligen är det inte så svårt att få reda på någon annans lösenord, ibland kan det räcka med att erbjuda en chokladkaka för att få det. Något som tidigare inte var tänkbart. Och om vi tänker till...hur många enkla lösenord har vi inte?
I vilket fall, vi står inför många förändringar, nätet förändrar oss och bristerna gör oss kanske mer mänskliga. Bristerna på nätet hjälper oss på gott och ont.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.