söndag 24 juli 2011

Forskning: Internet påverkar vårt minne

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by EUSKALANATO
Den något underliga rubriken för detta inlägg låter kanske lite konstlad, men tänk efter: hur många gånger har du inte försökt att komma ihåg en webbadress för att du vet att svaret på din fråga finns just där. Eller att du har varit på en sida som du vill återkomma till och du försöker på alla sätt försöka komma ihåg hur du kom dit. Du använder dig av Googles webbhistorik men kommer ändå inte rätt, du försöker nyttja historiken i webbläsaren men är inte säker på vilken dator du satt vid när du såg just detta. Känner ni igen er, för egen del så har det hänt allt för ofta. Lösningen för många är att försöka samla allt "viktigt" i t.ex. Evernote men problemet är att du kanske inte förstod att det du läste var viktigt förrän långt efteråt.

I juli månads nummer av Science kan vi läsa om rapporten Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips där författarna till artikeln lyfter fram det jag beskrev i stycket ovan. Vi tenderar att snarare komma ihåg var informationen ligger istället för att komma ihåg innehållet.

I ett av försöken som artikeln baseras på lät man två grupper av deltagare få del av information som deltagarna bads komma ihåg. Hälften av gruppen fick veta att dessa fakta skulle finnas tillgängliga i mappar på en dator medan den andra hälften fick information om att mapparna skulle tas bort. Deltagarna som förstod att mapparna skulle raderas noterade signifikant bättre resultat i ett minnestest om mapparnas innehåll än den grupp som visste att informationen skulle kunna tas fram senare.

Frågan är nu om detta att komma ihåg saker och ting är bättre än att veta var informationen finns? Jag tror inte att det finns ett entydigt svar på denna fråga utan snarare är båda egenskaperna viktiga för vår mänskliga utveckling och i tider då vi inte kommer åt informationen på nätet så måste vi har alternativa strategier...minnet är ett bra alternativ.