Some rights reserved by vaXzine |
Jag har tagit del av hjärnforskning tidigare men fick än en gång en sådan där "aha"-upplevelse när jag läser National Geographics senaste nummer (nummer 10 2011) och artikeln "Vild Ungdom (De rår inte för det)". Tyvärr finns inte artikeln på svenska på nätet men den engelska kan nås via denna länk: Teenage Brains.
I korthet så skriver författaren David Dobbs att: "förkärleken för "kickar" startar vid 10-års åldern och är som starkast vid 15-års ålder, något annat som når sin kulmen under tonåren är just risktagandet. Den gängse förklaringen till detta är ofta att tonåringar är "korkade", men hjärnforskningen visar att skälen till varför de tar risker är inte det att de inte förstår eller kan inse vilka risker de tar utan snarare att de gör en annan avvägning av risken i förhållande till belöningen. Tonåringar reagerar starkt på sociala belöningar samt i tonåren är hjärnan som mest känslig för dopamin, en signalsubstans som aktiverar belöningssystemen i hjärnan och som bidrar till inlärning av mönster och beslutsfattande. det förklarar varför tonåringar lär sig så snabbt och varför de är mottagliga för belöningar - och deras starka, ibland närmast melodramatiska reaktion på framgångar och misslyckanden."
Nu har jag ovan bara delgett en liten del av den omfattande artikeln men när man läser den blir så mycket klart och allt som sker på nätet som vi som vuxna helt kategoriskt betraktar som "korkat" eller "vansinnigt" är helt enkelt en del i den mognadsprocess och de naturliga steg en människa måste ta för att utvecklas. Skillnaden är nu bara att fler kan ta del av dessa ibland uppseendeväckande aktiviteter som vi från och till tar del av i media.
Ta gärna och läs artikeln samt läs även SvD artikel från i våras som handlar om hjärnforskning samt hur skolan skulle kunna nyttja den kunskapen för att förändra skolan. Se artikeln: Hjärnforskare vill att skolan tänker om.
Och plötsligt så blev allt så mycket klarare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.