torsdag 30 september 2010
Sociala medier och skolan-nu blir det fart på debatten
onsdag 29 september 2010
Kan sociala positionstjänster öka vårt sociala engagemang?
tisdag 28 september 2010
iPad till Sverige i november
De sociala medierna måste få tystna...ibland
MuteThread screen cast from Dan Mosedale on Vimeo.
Jag tror att vi framgent måste fundera över vilka strömmar vi skall följa eller snarare, vilka ord och begrepp vi vill få information om. Men de sociala medierna måste bli smartare än vad de är idag och det räcker inte med hashtags utan flera parametrar samt möjlighet att styra de olika strömmarna till rätt tillfälle och rätt sammanhang. I Tweedeck är det möjligt att filtrera bort ord som man inte vill få med i sin strömmar men det funkar sisådär. Det krävs också system som för tillfället stryper Twitterflödet om t.ex. ett specifikt område mer eller mindre översvämmar Twitter. Hur många gånger har ni inte fått uppdateringar om samma sak 15 gånger? Vi är bara i början av detta men ibland är det mycket skönt att vi kan avskärma oss när vi önskar. Jag nyttjar Writeroom (den klonade versionen för PC återfinns på Dark Room) när jag behöver koncentrera mig på det jag gör eller står inför en deadline. Vi kommer att se så många liknande lösningar för att reglera våra sociala flöden.
måndag 27 september 2010
När IT blir primärverksamheten
fredag 24 september 2010
Ibland blir det väl reglerat
Fredagsskoj-Att göra när Facebook ligger nere.
- Ring några av dina 5000 "vänner" på Facebook, njut av den totala oförståelsen från den som du ringer upp.
- Överös Twitter med värdelös information i stil med "Facebook is down", invänta apokalyps-tweetsen.
- Experimentera med "offline"-pekande (poking). Se till att ha din advokats telefonnummer i närheten.
- Gå till affären och se om du kan ta hand om dina Farmville-grödor på plats.
- Sätt en namnskylt på din vän och för att på så sätt kunna fortsätta att "tagga" din omgivning.
- Ta med en kompis till en annan vän och föreslå dem båda att bli vänner.
- Bli vän med en totalt okänd person.
- Skriv ett privat brev till dina vänner och lägg det på brevlådan. Du kommer troligtvis få svar snabbare per post än via FB.
- Berätta för alla dina kollegor att du ska gå någonstans och när du kommer fram så ropar du så högt du kan att du är här.
- Gå och säg exakt samma sak till alla dina vänner och be dem sedan att säga samma sak i sin tur. Säg till exempel:
Om du har en vän som är underbar. En vän som du är stolt över och alltid finns där för dig. Som du älskar att presentera för dina vänner och som du kan lita på i vått och torrt. En vän du kan kalla för din bästa vän! Så säg det till din vän....
Räkna sedan med att du kommer att bli totalt idiotförklarad.
torsdag 23 september 2010
Elever och lärare online - var går gränsen?
Av de svarande eleverna har 35 procent en eller flera lärare som ”vän” i ett socialt nätverk. 73 procent tror att de skulle acceptera en ”vänförfrågan” från en lärare och 47 procent kan själva tänka sig att fråga.
För egen del har jag min uppfattning klar i denna fråga och jag tar upp just denna fråga i min föreläsning om sociala medier. Vi måsta bli klar över våra roller vi har och dessa är inte alldeles okomplicerade när vi är i beroendeförhållande till varandra.
onsdag 22 september 2010
Ett långsamt resultat
Tidigare i dag höll jag en föreläsning för skolchefer m.fl. intresserade på högskolan Dalarna, inget märkligt med det. Däremot kommer en person till mig i efterhand och berättar något som gladde mig mycket. Hon nämnde att hon hade hört mig föreläsa om etik och ungdomar på nätet för kanske en fyra eller fem år sedan, tydligen hade hon lyssnat på mig för en tid efter denna föreläsning hände något nätrelaterat som blev bekymmersamt i hennes tonårsbarns klass. Hon valde då att istället i affekt gå igång att fundera på vad som egentligen hade hänt och hur hon kunde hantera problemet lite mer sakligt. Nu känner jag inte till hela historien men vad jag förstod var att hon bättre kunde förstå deras situation med den kännedom hon hade om nätet.
tisdag 21 september 2010
Nästa Generations Lärande
Börjar framtiden i skola 2011? “Skolans behov och möjligheter att möta vår tids elever utifrån vår tids samhällsfrågor. “ Sofia Walter, skolutvecklare, Falu kommun “Behov och förväntningar ur ett ledningsperspektiv. “ “Nästa Generations Lärande är redan här. Vågar vi anta utmaningen kan vi vänta oss det oväntade. “ Jan Svärdhagen. Programansvarig Nästa Generations Lärande. Högskolan Dalarna Paneldiskussion där deltagarna har möjlighet att delta med frågor. Seminariet streamas och kan följas via http://videochat.du.se/ |