torsdag 5 maj 2011

Virtuella skrivbord=virtuella lärmiljöer?

Skärmdump av Glide
Jag har under en tid testat ett antal virtuella skrivbord och känner att dessa till stor del tilltalar mig som komplement eller ersättare till olika LMS (Learning Management System=Lärplattform, exv. Ping-Pong, IT´s Learning, Fronter och motsvarande) som idag finns i stort sett alla lärorganisationer. Jag är relativt övertygad om att LMSen går mot en säker död vilket kommer att bli kännbart för samtliga som nyttjar dessa idag. Orsaken till varför LMS kommer att försvinna är att de flesta företagen fortfarande lever i en förförståelse av skolan som en miljö där alla sitter i klassrum och dessutom är begränsade i dessa klassrum, därför är LMS många gånger uppbyggda på samma sätt...dvs icke anpassade för det nya samhället vi befinner oss i.

Nu är kanske inte virtuella skrivbord den optimala lösningen men det visar på lösningar som har sin plats i "molnet" och som ger en större helhet än ett LMS. En miljö som går att förändra men som samtidigt är lika enkel att förstå som ett skrivbord i datorn. Jag har testat bland annat Jolicloud och Glide OS4 som fungerar lite på olika sätt men gemensamt är att de är molntjänster där jag t.ex. med Jolicloud har ett system installerat i min MiniPC som också går att komma åt via nätet.

Skärmdump av Jolicloud
Som sagt, jag tror inte att dessa kan ersätta LMSen men de kan ge oss en idé över var utvecklingen är på väg och hur vi kan förhålla oss till denna utveckling. Jag skulle gärna vilja arbeta med en kurs där all kommunikation och interaktion skedde via ett virtuellt skrivbord istället för ett LMS. Vi behöver digitala plattformar för att kunna bedriva utbildning men vi måste våga tänka utanför etablerade LMS som i de flesta fall utvecklas av företag och inte av personer som dagligen befinner sig i den pedagogiska verksamheten.
Testa gärna Glide och se att man där kan ha konferenser med varandra samt får ett lagringsutrymme på hela 30 GB! vilket är inte att föringa. Tänkt er kostnaden för att köpa 30 GB utrymme av er LMS-leverantör.

Hur ser ni på era LMS och framtiden för dem?