torsdag 11 augusti 2011

Love Is Not Abuse: Appen för att förstå dina barn

Äntligen är den här, appen som ska göra oss föräldrar mer insatta i hur vardagen för våra unga kan se ut i digitala miljöer. Genom att ladda ned appen Love Is Not Abuse (funkar endast om man har ett US-konto) så får vi utöver information om hur barn och unga utsätts i sina kärleksrelationer på nätet även ett antal scenarier levererade i telefonen så att det verkligen känns som att vi är med om det hela och det otäcka.

Jag är nog lite raljant, problemet med denna app är att den mer eller mindre svartmålar allt vad ungdomar gör på nätet och formulerar det hela som att detta är en mycket potentiell fara för alla unga som de måste räddas från. Genom att lyfta fram olika skräckexempel så hoppas man att föräldrarna skall börja att tala med barnen. Bra om föräldrarna vill tala med sina barn i och för sig men förutsättningarna blir fel när bilden från början blir sned. Givetvis är det bättre att nyfiket diskutera med sina barn så att de får ge sin bild och sin alldeles unika historia om hur saker och ting är eller vad som hänt i deras liv.

Roligare vore att låta ungdomar istället gå igenom materialet och sedan presentera sin version istället. Det märkliga med denna app är att man kommer inte igång förrän man uppger sin e-postadress samt sitt mobilnummer för att få två unika koder som man måste ange för att komma in i scenariodelen. Jag tycker inte att det känns särskilt förtroendeingivande att behöva lämna ut detta till de som ligger bakom appen.

Kanske kan filmen nedan ge mer information om vad det handlar om...av ansiktsutrycken att döma är detta allvarligt...farligt allvarligt.