tisdag 9 augusti 2011

Läs det finstilta

Alastair Creelman som är en flitig bloggare skrev i lördags i sin blogg Flexspan om en en-till-en satsning i Australien som kom av sig, se artikel i bloggen Parallel Divergence. Alastair resonerar om att det krävs långsiktighet i en-till-en satsningar. Det är helt korrekt, det finns alldeles för lite tanke på långsiktighet vid flera skolor där mer kortsiktiga förhoppningar om att fler söker en utbildning om man får en dator med på köpet. Lockerbjudanden känner vi alla till men sällan läser vi det finstilta där villkoren listas (ni vet...mobil för 1 krona eller billigt TV-kanalutbud). Skillnaden i skolvärlden är bara att det inte ens finns något finstilt att läsa...man får hoppas på det bästa och att skolan noga tänkt igenom det man går in i. Datorn i utbildningen nummer 1/11 tar upp Falkenbergs satsning på en-till-en i en artikel författad av Martin Tallvik som är doktorand vid Göteborgs Universitet och som följt satsningen. Artikeln är värd att läsa och även där ser vi att man i dessa frågor måste fundera mycket långsiktigt:
Det intressanta med Falkenbergs skolutvecklingsprojekt är att man kan upptäcka en vision bortom en fixering vid tekniken och ett kortsiktigt fokus på meritvärden. Digitaliseringen av skolan har en större potential än så och utmaningen för läraren är inte bara att använda datorn i undervisningen, utan att i grunden förstå hur förutsättningarna för utbildning och lärande förändras i ett digitaliserat samhälle.
Visst är det svårt att tänka 10 år framåt i tiden, men det behövs och i denna kalkyl måste man också räkna med att det kommer att kosta samt att resultaten kanske inte blir goda i början och i så fall ha en handlingsplan för att åtgärda detta. Egentligen rör detta inte bara en-till-en satsningar utan all satsning på IT i skolan. I detta måste det finnas ett tänk och en strategi för pedagogisk utveckling som inte endast bygger på ledningens tankar om skolan utan även de lärare som dagligen arbetar på golvet i skolmiljön.

Jag hoppas på mer långsiktighet allt i syfte att ge eleverna en trygg utbildningsmiljö...och kanske bör de som initierar en-till-en satsningar fundera på att skriva lite finstilt...jag har skissat på ett förslag nedan som får nyttjas av alla som vill.


En-till-en satsning vid skolan: Villkor och avtal

Erbjudandet gäller elever  t.o.m. 22/9 2011. 3 kunskapsfria månader gäller vid minst 12 månaders kunskapspaket. Du kan prova i 3 månader utan extra kostnad med ångerrätt. När du tecknar kunskapspaketet så ingår en finfin dator där även Spotify Premium ingår för 0 kr/mån i 6 månader (därefter 99 kr/mån), om du vill. 3 månaders uppsägningstid gäller för Spotify Premium. Du betalar ingen engångsavgift (värde 495 kr) för kunskapspaketet. Lärare ingår utan extra kostnad vid nybeställning av kunskapspaketet "en-till-en...kunskap för alla".  Skolan förutsätter att  trådlöst bredband finns i hemmet och att ni inte nyttjar datorn till annat än skolarbete.

Med detta avtal försäkrar du att på skoltid inte besöka sociala sidor som Facebook, Twitter eller Google+ samt att Wikipedia inte får nyttjas vare sig i skolan eller i hemmet. Skolan garanterar inte med kunskapspaketet några kunskaper eller bättre betyg. Skolan friskriver sig också allt ansvar vad gäller försämrade resultat men arbetar för att dessa blir bättre när den nya lärplattformen tas i drift. Detta avtal gäller så länge som du är elev vid denna skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.