tisdag 1 februari 2011

Checka in med nya Google Latitude

Facebook var inte först med positionering, inte på länga vägar men nu finns den funktionen i världen största sociala mötesplats. Google försöker att kontra och gör det rätt så bra. Om Facebook i stort sett gjort samma sak som Gowalla och Foursquare så tar nu Google latitude ett steg till. På Googles blogg kan vi nu läsa att Google Latitude kommer med en funktion som gör att man automatiskt checkar ut från den plats man är på i samma stund man lämnar den. Detta är något som jag saknat och innebär att jag inte kommer att vara incheckad på den senaste platsen tills dess att jag checkar in på ett nytt ställe igen. Samtidig så förstår man att man som användare vill ha möjlighet till att faktiskt styra i vilken grad ens incheckningar skall vara offentliga eller privata, så nu finns en hel del nya funktioner för att styra detta.

Nästa steg blir naturligtvis att telefonen så småningom checkar in själv utan att man behöver göra något alls, detta är en naturlig följd och rätt så utmanande. Det skulle kunna innebära att på vägen till jobbet så passerar jag 192 incheckningsplatser vilket blir mycket märkligt. I praktiken så kan det redan ske automatiskt då nya Google Latitude hela tiden känner av var du är och kan även föreslå att checka in på den plats du är. Vi börjar nu närma oss individuell positionering vilket idag är något som är vanligt i t.ex. träningsprogram.

Oerhört intressant...men bara intressant med Google Latitude för dem som har Android. iPhoneanvändare göre sig inte besvär.

Film nedan beskriver det mer ingående: