tisdag 15 februari 2011

Går multitasking och utbildning ihop?

Vi som arbetar med IT som del i undervisningen tror givetvis på det vi gör, annars skulle vi inte syssla med det. Många med mig tror också (utan att dock veta) att dagens digitala generation också klarar av att göra flera saker samtidigt under t.ex. en föreläsning. Samtidigt så måste vi stanna upp i vår teknik- och aktuallitetsjakt och fundera ytterligare ett varv. Frågan vi som lärare bör ställa oss är hur skapar vi den mest optimala lärmiljön eller hur kan vi bidraga till att våra elever/studenter får med sig verktygen och kunskapen så att de själva kan utvecklas? Datorer är inte lösningen alla gånger men helt klart mycket värdefullt vid flera tillfällen.

Jag fick ett tips (tack Pernilla Josefsson @JPernilla för din twitter-uppdatering) om denna korta video från projektet Multitasking M.I.T där vi får höra både lärarnas perspektiv såväl studenternas. Och en sak är säker, de två kontrahenterna har två helt olika uppfattningar om multitasking.



Läs gärna synpunkterna som kommer längre ned på sidan där filmen finns publicerad. Bara det är läsvärt. Läs mer på Teacher Center » The Digital You: Attention, Multitasking and Addiction

2 kommentarer:

  1. Det finns människor som kan multitaska, men inte alla. Grupptrycket gör kanske att många vill kunna, men lyckas inte... Är vi på väg mot en mänsklighet med egna ytliga kunskaper, som är duktiga på att hitta, men inte vill gå "the hard way" till djupkunskap och i bästa fall visdom?

    Sherry Turkle är en fantastiskt motpol till all snabbteknifiering... har beställt hennes bok:

    Alone Together: Why We Expect More from Technology and Less from Each Other

    Ska bli intressant att läsa....

    SvaraRadera
  2. Vill tipsa om Torkel Klingbergs bok "Den översvämmade hjärnan" (professor på KI specialiserad på arbetsminne, uppmärksamhet m m) som effektivt avlivar myten om människans förmåga att syssla med "multitasking" utan att allt som görs får en sämre kvalitet :-) Undrar om ungdomarna har googlat efter vetenskapliga fakta om detta med multitasking eller om det bara söker den typ av information som bekräftar det de redan tror?
    Vänligen
    Thomas de MIng (@Mingligt)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.